poniedziałek, 24 czerwca 2013

Miętowa panna cotta



Smak  mięty sprawia, że dla niektórych ten "mdły" deser zamienia się w pyszny orzeźwiający deser.


kartonik śmietanki kremówki
100 ml mleka
1 łyżka syropu miętowego
 3 łyżeczki żelatyny lub agar agar 

0,5 kg truskawki
3 łyżki cukru
skrobia ziemniaczana ok 1 łyżeczki


Śmietankę z mlekiem wlej do naczynia i zacznij podgrzewać. Dalej łyżkę syropu miętowego. W niewielkiej ilości wody rozpuść żelatynę. Kiedy śmietanka się zagotuje zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Rozlej do naczyń. Wystudzone wstaw do lodówki.

W rondelku umieść czyste truskawki. Dadaj 3 łyżki cukru. Gotuj od momentu zagotowania ok 10 minut. Uzyskany syrop przecedź przez sito. Rozprowadź skrobię i w gorącym syropie. Wystudź. 
na płaski talerz wylej syrop, na środku połóż gotową panna cotta. Dekoruj miętą. 

niedziela, 23 czerwca 2013

Papryka faszerowana kaszą bulgur


Tego obiadu dzisiaj miało nie być. Miał być makaron z sosem z pieczarkami. Ale wcale nie żałuję. 


2 papryki zielone 
1 żółta
szklanka bulionu
3/4 szklanki kaszy bulgur
marchewka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół łyżeczki kminku
 2 łyżki oleju
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
pół puszki pomidorów ( pulpa)
sól
pieprz cayenne ( według upodobania)



Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie. 
Marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju. Dadaj kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwile gotując. 
Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą.