niedziela, 23 czerwca 2013

Papryka faszerowana kaszą bulgur


Papryki faszerowane kaszą bulgur. Danie na obiad i kolację.


SKŁADNIKI:

2 papryki zielone 
1 żółta lub mix papryk
szklanka bulionu
3/4 szklanki kaszy bulgur
marchewka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół łyżeczki kminku
 2 łyżki oleju
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
pół puszki pomidorów ( pulpa)
sól
pieprz cayenne ( według upodobania)



PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie. 
Marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju. Dadaj kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwilę gotując. 
Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach C przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą.