piątek, 19 lipca 2013

Razowe tagliatelle z kurkami




 Zagnieciony, wywałkowany,  wysuszony, pokrojony i .... własny, domowy.



2 szklanki mąki graham
2 jajka
1 łyżeczka soli
woda 

Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wysuszyć. Pokroić na 1 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie.


300 gram kurek
biała cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
0,5 szklanki wytrawnego białego wina i śmietanki kremówki
1 łyżka masła
koperek

Cebulę pokrojoną  w kostkę zeszklij na maśle, dodaj czosnek i kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Duś. Na koniec dodaj śmietankę. Na koniec koperek. Zmieszaj z ugotowanym w tym samym czasie makaronem tagliatelle.


wtorek, 16 lipca 2013

Pomidorowa krem z żółtych pomidorów



Zobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą.
Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 




1 kg żółtych pomidorów
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
bazylia
olej
pieprz do smaku

Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem z odrobiną soli. Pomidory puszczą bardzo dużo soku. wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok 5 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez sito, pozbędziesz się skórek. Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki.