piątek, 26 lipca 2013

Tarta malinowa z kremem karpatka



leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników


Ciasto:

szklanka krupczatki
ćwierć kostki masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
żółtko

Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach.


Krem karpatka:

szklanka mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyzki cukru
pół kostki masła
żółtko 
skórka z jednej cytryny
cukier z prawdziwa wanilią

Zagotuj mleko. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię, żółtko i dwa cukry. Kiedy mleko będzie wrzeć, wrzuć skórkę z cytryny i  trzepaczką rozprowadź składniki rozpuszczone w mleku. Powstanie budyń. Odstaw do ostygnięcia.
Zacznij  ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu.
Krem rozprowadź na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Włóż do lodówki.







środa, 24 lipca 2013

Mus jaglany z brzoskwiniami



Pierwszy raz próbowałam kaszy jaglanej w deserze. Pyszna. Miałam po nim dobre samopoczucie.
Dla osób, które unikają laktozy - ideał.


szklanka kaszy jaglanej
garść migdałów lub pół szklanki mleka migdałowego
cukier z prawdziwą wanilią

3 brzoskwinie
odrobina wody



Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Do wystudzonej kaszy dodaj migdały namoczone w 0,5 szklanki gorącej wody ( zrób to wcześniej ) i cukier waniliowy. Całą zawartość wlej do ugotowanej kaszy i zblenduj na mus. 
W rondlu umieść pokrojone brzoskwinie i podlej niewielką ilością wody, aby owoce nie przywarły do dna. 
Nie trzeba dodawać żadnej substancji słodzącej.
Przekładaj do szklanek warstwami.

Pyszne na śniadanie, lunch i deser.
Zimne prosto z lodówki smakuje również.


wtorek, 23 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z wiśniami w amaretto



Pyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia. 


Składniki:

2,5 szklanki maki 
40 dkg drożdży lub paczuszka suchych 
pół kostki roztopionego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy prawdziwy
4 duże żółtka
szczypta soli
niepełna szklanka ciepłego mleka

ok kilograma wiśni 
cukier
amaretto 

na kruszonkę

100 gram maki
70 gram cukru
70 gram masła
mielone migdały ok 2 łyżek 

Usuń pestki z wiśni, posyp lekko cukrem skrop amaretto. Odstaw.
Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli  oraz cukier waniliowy. Dodaj suche drożdże. Wymieszaj łyżką. Żółtka oddziel od białek i  ubij na puch z cukrem. Wlej do suchych składników. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj. Jeśli robisz to na zwykłych drożdżach to najpierw niech urosną z odrobią mleka, cukru i mąki.
Na koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj. Wywałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż wiśnie. Zrób kruszonkę i posyp nim całość. Piecz ok 50 minut w 180 stopniach .