sobota, 10 sierpnia 2013

Kotleciki z pomidorów


Pomidory są najlepsze teraz. Najsmaczniejsze. Lubię dotykać szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. 


3 duże twarde pomidory  ( w mnie gatunek Czarny Krym)
mozzarella
kilka filecików anchois

Panierka:
6 łyżek czubatych bułki tartej
 2 łyżki tartego parmezanu
sól 
bazylia

Składniki panierki wymieszaj razem.
mąka
2 jajka rozkłócone
sporo oleju do smażenia

Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki (ok 3 mm). 
Ułóż plaster pomidora, mozzarellę, anchois, plaster pomidora. Całość obtocz w mące, potem w jajku i w przygotowanej panierce. Zrób kilka takich kotlecików z pozostałych produktów. Smaż mocno rozgrzanym oleju. Odsączaj na papierowym ręczniczku. 
Smaczne na gorąco i na zimno. 



środa, 7 sierpnia 2013

Faszerowany bakłażan


Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege.



4 średniej wielkości bakłażany
pół szklanki ryżu arborio do risotto 
 szklanka tartego parmezanu
czerwona cebula
ząbek czosnku 
olej do podsmażenia 
oregano do smaku 
 boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne
pomidor świeży obrany ze skórki
natka pietruszki 
bulion ok szklanki 


Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały  jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę. 
W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie. 
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany. 
Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu,  połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach.  Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia. 

Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj. 


Nadzienia jest sporo u mnie starczyło, aby nafaszerować jeszcze paprykę:) 


wtorek, 6 sierpnia 2013

Gładka konfitura z moreli



Tegoroczne konfitury z moreli zostały przez mnie zmiksowane blenderem. Efekt znakomity. Ale przypadkowy. Kupiłam morele, ale za nic nie chciały się zrobić "konfiturowe". Zmiksowałam je. 


2 kg moreli
cukier żelujący trzcinowy

Morele myjemy, kroimy na mniejsze cząstki wrzucamy do rondla z niewielka ilością wody. Nastawiamy na kilka godzin. Ja zwykle duszę owoce jakieś 2-3 godziny, aż uzyskam konsystencje taką jaką chcę - czyli wolno spływającą po drewnianej łyżce. Pod koniec dodaję cukier żelujący. Blenduję. Jeszcze podgrzewam aż zacznie "bulgotać". Nakładam do wyparzonych słoików. Odwracam do góry dnem na 5 minut, po czym odwracam, pozwalam na wystudzenie. 


niedziela, 4 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa w pomidorach na ostro


Dwie fasolki szparagowe: zielona i żółta. Bez zazdrości, która ładniejsza, lepsza. Smaczne obie;)


garść zielonej fasolki
garsć żółtej fasolki szparagowej
ząbek czosnku
pół łyżeczki chilli
puszka pomidorów
sól 
łyżka oliwy
puszka pomidorów

Fasolki ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej olej i dodaj chilli, następnie rozgnieciony czosnek i pomidory, sól. Duś ok 20 minut bez przykrycia. Dodaj fasolkę niech sos ją oblepi. Posyp natką pietruszki.