piątek, 30 sierpnia 2013

Frytki na Rzepie



Frytki na Rzepie. Czytałam sobie gazetę Rzepę i naszła mnie ochota na smażone frytki własnej roboty. Pewnie to zapach farby drukarskiej + zapach już niestety jesieni zanęcił mnie do fast foodu. Znalazłam więc ziemniaka kolosalnej wielkości  i wystrugałam sobie frytki. 
W czasach kiedy byłam mała nie było czipsów, orzeszków. To była jedyna możliwość zaspokojenia chęci zjedzenia czegoś na "smaka". Miałam kaprys. Miałam frytki. dziś z solą morską.



ziemniak (i)
olej rzepakowy
sól morska


Obierz ziemniaka (i), potnij na frytki takiej wielkości jak lubisz.
Smaż w gorącym oleju aż będą rumiane. 
Posól solą morską. 



środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone figi z octem balsamicznym



Żałuję, że figi nie rosną w naszym kraju. Kupowałabym je najchętniej.
Są tak delikatne, że kiedy biorę je w dłoń uważam, żeby się im nic nie stało. 
Pieczone smakują na słodko i słono. Doskonałe z serem kozim i twarogiem.
Wczoraj zachwyciłam się polskim twarogiem z ekologicznego mleka. 
Rwałam go palcami. Kremowy. Pyszny. Już myślę o nim.


5 fig
ocet kremowy balsamiczny
cukier trzcinowy
kromki wiejskiego chleba
ser kozi lub twarogowy
 miód akacjowy
orzechy włoskie posiekane uprażone na suchej patelni
kilka listków mięty


Umyj figi, przetnij na ćwiartki. Włóż do naczynia do zapiekania. Polej kremowym octem balsamicznym i posyp cukrem trzcinowym. Zapiekaj pod przykryciem z folii aluminiowej ok 20 minut w 200 stopniach. Potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut.


Z chleba zrób grzanki, pokrusz ser, ułóż figi, polej miodem i posyp uprażonymi orzechami. Posyp posiekanymi listkami mięty. 



poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Foccacia z pomidorkami kokatjlowymi


Kupiłam wąską formę do tart. Krótko mówiąc "zachorowałam" na nią. Upiekłam w niej foccacię. Była pyszna i zdecydowanie było jej za mało:)



Składniki:

1 szklanka mąki 
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanka wody letniej
3 g suszonych drożdży
3 gałązki świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli do ciasta 
sól gruboziarnista do posypania na wierzchu (opcjonalnie, ale to daje mnóstwo smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
pomidorki koktajlowe




 Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę do miski,  dodaj wodę, drożdże, oliwę i odrobinę soli. Wyrabiać ciasto klika minut.

2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie około 30-60 godziny.

3. Nastaw piekarnik na 220 stopni.

4. Rozwałkuj wyrośniętą masę  na prostokątne ciasto o wysokości około 1,5 cm. Wciśnij lekko pomidorki. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut.