sobota, 14 września 2013

Grzybowa krem ze świeżych białych kozaczków z rozmarynem


Dostaliśmy od sympatii mojego syna piękne dorodne białe kozaczki. Duże i zdrowe kapelusze. Syn przyniósł mi je w okolicy 24:00,wiec kiedy zobaczyłam już myślami robiłam z nich krem. Pomysł ziścił się następnego dnia... Na grzybach się znam. Jako dziecko chodziłam z rodzicami i siostrą do dużego lasu. Jakie to były emocje, kiedy znajdowałyśmy sporą gromadkę grzybów. Wspaniałe wspominania.


4-5 kapeluszy świeżych białych kapeluszy
pół selera
marchewka
cebula biała
ziele angielskie
liść laurowy
10 cm gałązka rozmarynu
1,5 litra bulionu
olej
grzanki
 śmietanka kremówka


Umyj delikatnie kapelusze wilgotnym ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry.
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone w plastry grzyby. Duś kilka minut. Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem. Podawał z grzankami.

środa, 11 września 2013

Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami


Kupiłam takie małe brytfanki. Mieszczą mi się w jednej dłoni. 
W sklepie czułam się jak mała dziewczynka wśród zabawek.
Pierwsze upiekłam paszteciki.
Piekłam już podobne ale z indyjskimi przyprawami. Teraz europejska wersja.



 2 duże marchewki
1 pietruszka
 ok 15 cm pora
szklanka soczewicy czerwonej
cebula czerwona
2 jaja
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
3 suszone pomidory w oleju
oliwa z oliwek
kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka



Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki i posiekane suszone pomidory.Wmieszaj teraz rozmaryn.
Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli. Jeśli lubisz pikantne.

Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy i  wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 35 minut. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach.

Dekoruj świeżym rozmarynem.

poniedziałek, 9 września 2013

Odchudzony strudel na maśle kokosowym i z ksylitolem


Strudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek.

Wiem na pewno w mojej kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym.


  400 gram mąki pszennej
4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki
3 żółtka
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia 

Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut


4 dorodne antonówki
łyżka ksylitolu
cynamon

Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać.


Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach.