środa, 25 września 2013

Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem


Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam jabłek. Aaaaa .... nie....  kiedy byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom  pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę.
Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach. 
Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku.
Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl.
I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel. 
Z Apetycznej skorzystałam z jej rady, aby jabłka nie wydrążać na wylot. Dzięki jej radzie, kardamon i miód nie wypłynął i jabłka przejęły aromat przypraw.  


2 duże jabłka Lobo
2 patyki cynamonu
kilka ziaren kardamonu
po łyżce miodu
kilka rodzynek do środka


Wydrąż z jabłek gniazda nasienne ale nie przecinaj ich na wylot. Faszeruj jabłka rozgniecionym kardamonem, łyżką miodu i kilkoma rodzynkami, włóż patyk z cynamonu.
Zawiń w papier do pieczenia i  zawiąż sznurkiem . Piecz ok 30-40 minut w 160 stopniach.


Przygotuj sos beszamel:
 3 łyżki masła
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
pół laski wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu

Masło rozpuść dodaj mąkę . Kiedy się połączą zacznij wlewać mleko i szybko mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i cukier. Zdejmij z ognia. Gęsty sos przelej do sosjerki. Podawaj gorące jabłka prosto z piekarnika ale i zimne z ciepłym sosem smakują bosko.

poniedziałek, 23 września 2013

Pieczona papryka z fetą


Kupiłam podłużne czerwone papryki. Upiekłam je w piekarniku. Długie fileciki  posypałam feta. Polałam hiszpańska oliwą i nic już nie trzeba


3 podłużne papryki
pół opakowania prawdziwej fety
kilka łyżek hiszpańskiej oliwy ( ja ją uwielbiam i widzę różnicę w smaku)
świeżo tarty pieprz


Papryki polane oliwą piekłam w folii ok 50 minut w 190 stopniach. 
Kiedy lekko ostygły obrałam ze skórki. 
Ułożyłam długie fileciki na półmisku wkruszyłam fetę polałam sosem spod papryk i chlustem oliwy. Na wierzch posypałam świeżo tarty pieprz.