środa, 16 października 2013

Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem



Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak.
Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno. 


2,5 szklanki mąki
paczuszka suszonych drożdży
 odrobina skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżka maku
2 łyżki oliwy z oliwek 
140 ml mleka
25 gram miękkiego masła
1 łyżeczka trzcinowego cukru
sól i pieprz
100 gram łososia wędzonego
100 gram tartego parmezanu
mleko do posmarowania wierzchu
3 jaja


Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.
Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach ok 40 minut. 
Przepis zastał nagrodzony przez Kuchnia magazyn dla smakoszy:

Przepis października wybrany!

 
Red
 
13.11.2013 10:17
A A A Drukuj
Spośród przepisów zamieszczonych na blogosferze KUCHNI wybraliśmy 6. Wy głosowaliście na najlepszy. Znamy zwycięzce października!
Fot. blogi

Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
W październiku zwycięzcą została autorka bloga - AZgotuj. Jako nagrodę otrzymuje książki "Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Neal
"Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Nealfot. Materiały prasowe

Gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy oddali swój głos.