Dziś Światowy Dzień Makaronu. Aby uczcić jego święto Makaron podałam w szklaneczkach.
Można podawać na ciepło i zimno.
Na 2 porcje:
szklanka makaronu penne
200 ml klasycznego sosu pomidorowego tzw. passaty
szczypta papryczki chili lub peperoncino
ząbek czosnku
2 fileciki anchois
łyżka oliwy z oliwek
kilka sztuk pomidorków cherry
opakowanie sera mozzarella (w małych kuleczkach)
sól do smaku
kilka sztuk czarnych oliwek
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Anchois i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok. 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do odcedzonego makaronu wlewamy sos i razem mieszamy.
Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do makaronu razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli. Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.