piątek, 25 października 2013

Makaron rurki w szklance


Wszyscy wiemy, że dziś Światowy Dzień Makaronu. Nie miało być publikacji z mojej strony. Ale kilka miesięcy temu zrobiłam ten makaron i zapomniałam opublikować. Wczoraj znalazłam ją w moim fajlu ze zdjęciami. 
To dobra lunchowa porcja. Na ciepło i zimno. 


Na 2 porcje:

szklanka makaronu penne 
250 g klasycznego sosu pomidorowego
szczypta papryczki pereroncino
ząbek czosnku
2 sztuki serdeli 
łyżka oliwy z oliwek
kilka sztuk pomidorków cherry
opakowanie sera  mozzarella ( w małych kuleczkach)
sól
kilka sztuk czarnych oliwek
świeża bazylia

Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Sardele i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do makaronu wlewamy sos i razem mieszamy. 
Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do makaronu razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli . Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.


środa, 23 października 2013

Suflety z twarożku ekologicznego



Kupiłam ekologiczny twarożek. Delikatny, miałki, rozpływający się ustach. Nigdy nie jadłam lepszego twarożku. No chyba, że same go przyrządzimy. 
Suflety chodziły za mną już od dłuższego czasu ale jakoś ciągle czasu było za mało. Myślałam, a byłam w błędzie, że wymagają one niebotycznie wiele czasu. Błąd. Zachęcam do zrobienia, bo konsystencja i smak jest nie do porównania z niczym innym. 
Wybaczcie, że trochę mi opadły ale zanim zrobiłam zdjęcia "musiałam" zjeść moją porcję  prosto z piekarnika. 


Na 8 sztuk

300 gram twarożku ( polecam też twarożek z maślanki)
4 całe jaja
3/4 szklanki cukru pudru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki gęstego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski
100 gram miękkiego masła
1 łyżką mąki ziemniaczanej
masło do wysmarowania foremek 
cukier trzcinowy do wysypania foremek





Zacznij od wysmarowania foremek masłem i cukrem trzcinowym (po upieczeniu, kiedy będziesz jeść z masła i cukru zrobi się pyszny sos toffi) .
Oddzieliłam żółtka od białek.
Masło utarłam z wanilią i mąką ziemniaczaną. Do puszystej masy dodawałam na przemian twarożek i jogurt. Następnie dodałam 4 żółtka i starannie wymieszałam mikserem. 
Teraz czas na pianę z białek. Ubij na sztywno a pod koniec dodawaj po łyżce cukru pudru, piana zrobi się szklista jak na bezy. 
Weź szpatułkę i pół piany przełóż do masy serowej delikatnie mieszając. Potem resztę piany. Delikatnie przemieszaj. Napełniaj foremki zostawiając  ok 1 cm od wysokości. Piekarnik nastaw na 190 stopni i zapiekaj w kąpieli wodnej ok 30 minut. Serwuj prosto z piekarnika. 





poniedziałek, 21 października 2013

Warzywna zupa z kaszą jaglaną


Bardzo szybka zupa warzywna z dodałam kaszy jaglanej. Ostatnio mam "jazdę na zupy" .
Jest sycąca a zarazem lekka. 


2 litry bulionu warzywnego
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
korzeń pietruszki
2 karotki
pół selera korzeniowego
biała część pora
ząbek czosnku
natka
1 szklanka kaszy jaglanej



Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną i dodaj do garnka. Gotuj razem aż kasza będzie miękka. Dodaj sporo natki. Dopraw czarnym pieprzem. Jeśli masz lubczyk będzie idealnie.