piątek, 8 listopada 2013

Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek



Rozpieszczam nas dziś naleśnikami Suzzete. 
Pyszne, aromatyczne i słodkie.
Najlepsze do wykonania sosu będą mandarynki.


 Ciasto:

 szklanka wody 
3/4 szklanki mąki 
1 jajo ekologiczne
szczypta kurkumy
szczypta soli 



Sos:

2 łyżki miękkiego masła
sok z 6 mandarynek
sok z połówki cytryny
skórka z mandarynki i cytryny
kieliszek likieru mandarynkowego (szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):)
lub pomarańczowego/ lub spirytus
 5 kostek cukru trzcinowego


 Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki. 


PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego sok z owoców oraz dodajemy skórki z owoców. Następnie dodajemy cukier trzcinowy. Wlewamy likier i odparowujemy aż sos stanie się w lepki (czas ok. 15- 20 minut).

PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:

Na czystą patelnię wlej łyżkę sosu, rozprowadź na całą jej powierzchnię i rozłóż naleśnika, po chwili przerzucając go na drugą stronę, tak aby cały był nasączony sosem. Złóż naleśnik trójkąty i tak postepuj z każdym naleśnikiem do kańczenia. Wykładaj na talerze gorące. Dla efektu gorące naleśniki polej spirytusem, podpal i natychmiast podawaj. 
Ja podałam z maleńkiej patelenki.

wtorek, 5 listopada 2013

Sałatka z piersią kaczki


Pełna aromatu, przepyszna imbirowa sałatka z grillowaną piersią z kaczki 


SKŁADNIKI:

2 piersi z kaczki 
1 łyżeczka przyprawy "pięciu smaków" lub do chińszczyzny 
2 cm tartego drobno świeżego imbiru
opakowanie szpinaku baby
dymka do smaku 
świeża kolendra (dużo)
ryż ugotowany na sypko

SOS:

sok z połówki pomarańczy
skórka otarta z połówki pomarańczy 
2 łyżki sosu sojowego 
papryczka chilli pokrojona ( czerwona dla koloru)
kilka kropel ciemnego oleju z sezamu



 PRZYGOTOWANIE 

Piersi z kaczki umyłam i wysuszyłam papierowym ręcznikiem, natarłam delikatnie przyprawą pięciu smaków i tartym imbirem, posoliłam z dwóch stron. Skórę nacięłam w krateczkę aby tłuszcz się wytopił. 
Włączyłam patelnię grillową i grillowałam aż do całkowitego wytopienia się tłuszczu z kaczki. Potem przełożyłam na drugą stronę.

Ostawiłam na kilka minut aby mięso odpoczęło.
Zrobiłam sos z wyżej wymienionych składników. 
Na talerzu rozłożyłam szpinak, potem kaczkę i polałam całość sosem. 
Na wierzch posypałam posiekaną dymkę i kolendrę. 

Podałam z ryżem jaśminowym !