piątek, 8 listopada 2013

Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek



Rozpieszczam się dziś  naleśnikami Suzzete. 
Pyszne, aromatyczne a przy tym zrobiłam takie maleńkie, które są rozkoszne. 
Pojawiały się już mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać. 


 Ciasto:
 szklanka wody 
3/4 szklanki mąki 
1 jajo ekologiczne
szczypta kurkumy
szczypta soli 



Sos:
2 łyżki miękkiego masła
sok z 6 mandarynek
sok z połówki cytryny
skórka z mandarynki i cytryny
kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):)
lub pomarańczowego/ lub spirytus
 5 kostek cukru trzcinowego


 Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki. 


Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego sok z owoców oraz dodajemy skórki z owoców. następnie dodajemy cukier trzcinowy. Wlewamy likier i odparowujemy aż sos stanie się w lepki (czas ok 15- 20 minut).
Na czystą patelnię wlej łyżkę sosu, rozprowadź na całą powierzchnię patelni i rozłóż naleśnika, po chwili przerzucając go n drugą stronę, tak aby cały był nasączony sosem. Złóż je w trójkąciki. Wykładaj na talerze gorące. Dla efektu gorące naleśniki polej spirytusem, podpal i natychmiast podawaj. Ja podałam z maleńkiej patelenki.

wtorek, 5 listopada 2013

Imbirowa sałatka z ryżem i z piersią kaczki


Pełna aromatu, przepyszna imbirowa sałatka z grillowaną piersią kaczą  


2 piersi z kaczki 
1 łyzeczka przyprawa pięciu smaków 
2 cm tartego drobno świeżego imbiru
opakowanie szpinaku baby
dymka
świeża kolendra ( dużo)
ryż ugotowany na sypko

sos:
sok z połówki pomarańczy
skórka otarta z połowki pomarańczy 
2 łyżki sosu sojowego
papryczka chilli pokrojona ( czerwona dla koloru)
kilka kropel ciemnego oleju z sezamu



Kaczę umyłam, natarłam delikatnie przyprawą pięciu smaków i imbirem, posoliłam . Od strony skóry nacięłam krateczkę aby tłuszcz się wytopił. 
Włączyłam patelnię grillową i grillowałam aż do całkowitego wytopienia się tłuszczu z kaczki.

Ostawiłam na kilka minut.
Zrobiłam sos z wyżej wymienionych składników. 
Na talerzu rozłożyłam szpinak, potem kaczkę i polałam całość sosem. 
Na wierzch posypałam dymkę i kolendrę. 

Podałam z ryżem jaśminowym !