czwartek, 14 listopada 2013

Cupcakes babeczki z masą lukrową


To moje pierwsze cupcakes. Skoro mnie się udało, wam też! Sporo pracy, ale warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Ciężko sie zdecydować.


Składniki na ciasto

szklanka mąki 
100 ml mleka letniego
130 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobniutkiego cukru
2 jajka (w temp. pokojowej) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek konfitury truskawkowej do nadziewania

masa lukrowa bordo i pudrowy róż

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty). Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj ciasto łyżką do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i  piecz przez około 30- minut.



Kiedy babeczki się upieką, wystudź je. 
Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie.


Otwór napełnij konfiturą


 Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym. 


Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie.