czwartek, 14 listopada 2013

Pierwsze cupcakes


Moje pierwsze cupcakes. Bardzo dużo pracy, ale warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać.


Składniki na ciasto

szklanka mąki 
100 ml mleka
130 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobniutkiego cukru
2 jajka ( w temp. pokojowej) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek konfitury truskawkowej

Masa lukrowa bordo i pudrowy róż

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty).Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodawaj po jednym jajku i ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy.
Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika  180 stopni C i  piecz przez około 30- minut.


Kiedy babeczki się upieką, wystudź je. 
Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie.


Otwór napełniłam konfiturą


 Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym. 


Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie.