Pyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół.
500 - 600 gram mąki dowolnej
20 gram świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
płaska łyżeczka soli
170 ml ciepłego mleka
70 gram rozpuszczonego masła letniego
zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki
W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki. czekamy aż zaczyn urośnie ok 10 minut. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazowujemy i kształtujemy równe bułeczki.
Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i w odległości od siebie ok 1-1,5 cm układamy bułeczki w kształcie koło. Ja na środku blachy położyłam mały talerzy i wokół niego układałam bułeczki. Przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze raz wyrosły. Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut.
Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym.