sobota, 14 grudnia 2013

Wianuszek z bułeczek na stół


Pyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół. 



500  - 600 gram mąki dowolnej
20 gram świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
płaska łyżeczka soli
170 ml ciepłego mleka
70 gram rozpuszczonego masła letniego 
zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki 



W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki. czekamy aż zaczyn urośnie ok 10 minut. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazowujemy i kształtujemy równe bułeczki.


 Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i w odległości od siebie ok 1-1,5 cm układamy bułeczki w kształcie koło. Ja na środku blachy położyłam mały talerzy i wokół niego układałam bułeczki. Przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze raz wyrosły. Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół. 


Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut.
Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym.



środa, 11 grudnia 2013

Galaretka z soku jabłkowego z pieczonym jabłkiem - lekkie święta


Wczoraj zrobiłam bursztynową galaretkę z soku jabłkowego. 
Jest pyszna. To alternatywa dla tych, którzy wolą lekkie święta, a też chcą dobry deser.
Przepięknie pachnie świętami i naprawdę dobrze smakuje. 



SKŁADNIKI:

1 jabłko
cukier trzcinowy do posypania jabłek
litr soku jabłkowego klarowanego ekologicznego
3 laska cynamonu
 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu
2 łyżki syropu klonowego( nada jeszcze mocniejszej bursztynowej barwy)
niewielka ilość wrzątku do rozpuszczenia żelatyny



PRZYGOTOWANIE:
 
Umyj jabłko pokrój w 3 mm plastry, posyp cukrem trzcinowym i wstaw ułożone  na pergaminie do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni C na ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika ale jeszcze nie dotykaj bo niektóre plasterki mogą być jeszcze wilgotne. Kiedy wystygną stwardnieją.
Przelej sok do garnka, w niewielkim naczyniu rozpuść żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Przelej do soku. Dodaj syrop klonowy jeśli uznasz, że chcesz bardziej bursztynowej barwy.
Przelej do salaterek. Moja kora cynamonowa była długa dlatego przepołowiłam na pół. Włożyłam do kieliszków wraz z pieczonym jabłkiem. Odstaw do ścięcia w chłodne miejsce.

Można dodać gwiazdki anyżu lub goździki. Będzie inny aromat. Moje galaretki były różne. Jedne z jabłkiem i cynamonem do innych kieliszków wsypałam anyżek i kilka goździków.