sobota, 21 grudnia 2013

Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe)


Świąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku.


Masa serowa:
500 gram sera trzykrotnie zmielonego 
1 opakowanie serka mascarpone 
4 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy
tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt 
1 łyżka kakao
szklanka cukru trzcinowego

Na spód:

400 gram masy makowej ( jedna mała puszka)
2 jaja
3 łyżki mielonych migdałów
50 gram miękkiego masła

Na wierzch:
pomarańcza
sok z jednej pomarańczy
6 kostek cukru trzcinowego




Przygotuj tortownicę  23 cm. Wyłóż dno papierem  do pieczenia i wysmaruj masłem.
Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie masło. W wysokim naczyniu ubij jaja na puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Upiecz w 180 stopniach, 20 minut. Wystudź spód.

Kiedy spód będzie zimny a czekolada chłodna zacznij robić masę serową.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Niech wystygnie. Ser i mascarpone włóż do naczynia dodaj cukier i na małych obrotach zacznij mieszać. Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao.
Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego.

Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni.
Wystudź sernik.

Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok 2 -3 mm. Sok i cukier umieść na dużej patelni, włóż plasterki i odparuj sok do gęstego syropu. Rozłóż plasterki pomarańczy polej syropem. Ja na wystudzony wierzch posypałam jeszcze "zeskrobaną" czekoladę.


czwartek, 19 grudnia 2013

Luksusowa galaretka z octu balsamicznego do pasztetów, serów


Nieprawdopodobnie smaczny i luksusowy dodatek do mięs, serów, pasztetów rodem z Toskanii. W sklepach internetowych maleńki słoiczek kosztuje ok 56 zł!. A wykonanie jest bardzo łatwe.  Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny dodatek do świątecznych potraw.


250 ml czerwonego octu balsamicznego
1 szklanka cukru żelującego


Ocet wlej do rondla, kiedy będzie się gotował wsypuj wolno cukier żelujący i energicznie mieszaj trzepaczką kilka minut. Gesty płyn przelewaj do wyprażonych w piekarniku w 140 stopniach, a zakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki.


Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką.

środa, 18 grudnia 2013

Chlebek korzenny do pasztetów i konfitur z cebuli.


Pasuje do pasztetów, konfitury z cebuli. Przechowuje się bardzo długo. Zawinęłam go w celofan i mam nadzieję ze wytrzyma do świąt:) 


500 gram miodu gryczanego
500 gram mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 gwiazdka anyżu
kilka goździków
płaska łyżeczka cynamonu 


Anyżek i gózdzki rozetrzyj w moździerzu na pyłek.
Przelej miód do garnka i lekko podgrzej, aby był lekko ciepły ale płynny, zdejmij z palnika i mieszając szybko drewnianą łyżką  dodawaj mąkę. Wsyp przyprawy i dalej mieszaj, na koniec dodaj proszek do pieczenia.
Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem przelej ciasto do formy. Wyrównaj. Piecz ok 40-45 minut w 190 stopniach . Na koniec sprawdź patyczkiem. Jeśli patyczek będzie mokry dopiecz jeszcze 5 - 10 minut.