poniedziałek, 30 grudnia 2013

Finansjerki małe ciasteczka na wytrawnie i słodko


Kiedy usłyszałam o tych ciasteczkach chciałam je natychmiast zrobić. Mój mąż jest finansistą i chciałam mu zrobić te małe sztabki złota. Kupiłam więc specjalną formę.
W książce Rachel Khoo znalazłam przepis na wytrawne z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Ja zrobiłam wersję słodką, ale na Sylwestra można pobawić się na wytrawnie i słodko. 
Myślę, ż fajnie będą prezentować się  w Sylwestrowym menu bo: wszystkim Wam życzę sztabek złota.



SKŁADNIKI

100 g roztopionego masła
100 g mielonych migdałów
250 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki drobnego cukru
3 jaja


PRZYGOTOWANIE

Przygotuj wszystkie składniki aby były w zasięgu ręki. 
Masło roztop w rondelku i długo mieszając pozwól aby osiągnęło złotobrązowy kolor. Kiedy osiągnie taką barwę zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia. Zacznij iść dalej kiedy masło będzie ciepłe, takie aby nie ścięło żółtek. Ja zrobiłam próbę palca. Zaczęłam wtedy kiedy nie parzyło mnie w palec.
 Ubij białka na sztywno, a potem żółtka z cukrem. Do masy z żółtek wlej małym strumieniem ciepłe masło, potem dodawaj mąkę i migdały oraz proszek do pieczenia.
Następnie kiedy składniki się połączą dodaj pół piany i wymieszaj na małych obrotach. Dadaj resztę piany i wymieszaj już samą łopatką.


Tak przygotowane ciasto wylewaj do formy na finansjerki. Ja mam silikonowa wiec nie wymaga smarowania olejem czy masłem.



Piecz 15 minut w 180 stopniach.