piątek, 31 stycznia 2014

Biała nutella z migdałami


 Bardzo lubię białą czekoladę. Nie kupuję jej często, bo mogłabym się uzależnić. 
Dziś wykorzystam ją do przełożenia ciasta marchewkowego. Dawno nie rozpuszczałam białej czekolady. Miałam złe wspomnienia. Kilka lat temu zważyła mi się w nieodpowiednim momencie. Wypiekłam przepyszne makowce. Chciałam je ozdobić białą czekoladą, ale wyszła  tłusta breja. Wtedy w ruch poszedł cukier puder. Ale dziś wszystko się udało. Wyszedł pyszny krem. 


2 tabliczki białej czekolady Milka ( takiej użyła)
50 mililitrów śmietanki kremówki w pokojowej temperaturze 
50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w pokojowej temperaturze 
migdały w słupkach lub płatki


Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Zestawić. Cienką stróżką wlewać śmietankę i mleko energicznie mieszając. Na koniec dodać migdały i przelać do słoika. Wykorzystać do tygodnia czasu.

30 komentarzy:

  1. Zrobię dla córki uczulonej na kakao.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! i to jest pomysł:) Pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię białą czekoladę i dlatego ją rzadko kupuję, ale na to cudo się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Przypominają mi się czasy dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki rewelacyjny pomysł ale bym się zajadała takim słoiczkiem:D

    OdpowiedzUsuń
  6. ok, zaśliniłam monitort, klawiaturę, głośniki i co się dało :) aż boję się wypróbować, bo pewnie zjadłabym szybciej niż zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się zaśliniłam ! To musi być wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie przepadam za białą czekoladą, ale mimo to, chętnie skosztowałabym takiego kremu :) Wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna taka domowa nutella, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale musi smakować!
    Wyobrażam sobie,że jest delikatna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jem białej czekolady. Ale ten przepis mnie zaciekawił. Można wykorzystać do deserów :) Podoba mi się :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, lubię takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś w sam raz na śniadanie, dla małych niejadków:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie lubię słodkich śniadań, ale do ciasta chętnie przygarnęła bym słoiczek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Z czekolad najbardziej uwielbiam gorzką. Niestety biała jest na samym końcu, ale ten słoiczek wygląda pięknie i choć nie jest to mój ulubiony kolor czekolady to spróbowałabym z miła chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam złe wspomnienia co do białej czekolady. Jako alergik nie mogłam długo w ogóle czekolady zwykłej i wszyscy kupowali mi białą. Która była wtedy dla mnie nędznym substytutem. teraz doceniam jej smak, ale unikam ze zwględu na kalorie. Taka Nutella musiała być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też lubię białą czekoladę!

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł, bo mam kiepskie też doświadczenia z topieniem białej czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za białą czekoladą, brakuje mi w niej kakao ;-) ale Twoja mikstura bardzo kusząca, bardzo może dlatego że lubię migdały..

    OdpowiedzUsuń
  20. Pomysł świetny, biała czekolada jest rzeczywiście uzależniająca (kiedyś potrafiłam zjadać jej 2 tabliczki dziennie, ech, to były czasy...) :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja Córka byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za czekoladą biała ale pomysł świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tego jeszcze nie widziałem i nie smakowałem, czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. biała nutella?! BOMBA! :))))))

    OdpowiedzUsuń
  25. I ja się przyłączam do kółka wielbicieli białej czekolady:) Ten kremik jest super.

    Pozdrawiam:)

    Di

    OdpowiedzUsuń