piątek, 17 stycznia 2014

Tarta pomarańczowa z Sunquick





Ostatnio kupuję Sunqiuck pomarańczowy. Znacie ten produkt? To koncentrat soku z witaminą C. Moja mama jeździła na tranzyty na Węgry i przywoziła je nam abyśmy poznały znak  za granicy. To był jakiś '86 rok. Kiedyś wpadł mi w oko i musiałam sobie jego smak przypomnieć. Ale teraz to i mango i inne egzotyczne smaki.
Mnie wpadło do głowy, żeby ten koncentrat użyć do kremu. I jest przepyszny. Pomarańczowy, ma śliczny pastelowy kolor.
Moja rada: tartę najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż na początku ciasto jest twarde. Pod wpływem wilgoci z kremu nawilgnie i będzie ja można jeść.


Ciasto kruche

szklanka mąki
pól szklanki cukru pudru
100 gram zimnego masła
żółtko
pół laski wanilii
1- 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii. 
Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód  ciasta widelcem  lub obciążyć fasolą.

Piec 20- 25 minut w 180 stopniach.
Wyjąć i dobrze wystudzić. 



Krem

opakowanie serka mascarpone
2-3 łyżki koncentratu pomarańczowego Sunquick
3 łyżki cukru pudru trzcinowego
pół opakowania śmietanki 36%

Wyjmij serek z opakowania dodaj koncentrat pomarańczowy, cukier i mieszając dodawaj śmietanki tyle aby zrobił się krem, który potem włożysz w rękaw cukierniczy. U mnie wyszło ok 50% opakowania.

Napełnij rękaw i dekoruj tartę. Wierzch udekorowałam wstążeczkami z pomarańczy.

31 komentarzy:

  1. Prześlicznie wygląda!!! Muszę spróbować ją zrobić, rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Już nawet nie wyobrażam sobie, jak musi smakować, uwielbiam pomarańczowe desery :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomarańczowe wypieki są cudowne<3
    Nie znam tego koncentratu, ale, jak tylko gdzieś spotkam kupię, zaciekawiłaś mnie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. oj zjadłabym taką tartę:) tylko gdzie można kupić ten koncentrat??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w Piotrze i Pawle, ale są też w większych supermarketach np. Carrfour na półce obok soków Herbapolu czy Paola, takich do rozpuszczania w wodzie bądź do herbaty.

      Usuń
  5. pyszna i słoneczna :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem pomarańczowy do tarty jest genialny, mój syn przepada za tartami...muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pamiętam ten koncentrat tez miałam ostatnio kupić dla przypomnienia smaku:) a pomysł na krem ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja tarta jest taka...pomarańczowa :) I dobrze - bardzo lubię taki smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł z wykorzystaniem do kremu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda cudownie, aż nie wiem co napisać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam ten koncentrat z dzieciństwa :) Ciekawe czy teraz tak samo by mi smakował jak wtedy. Tarta wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie wygląda Twoja tarta. Ciekawy pomysł z tym koncentratem. Chętnie spróbuję, jak tylko kupię Sunquick :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonały pomysł na wykorzystanie tego soku do kremu. Wygląda tak pięknie, że chyba znowu moja dieta zostanie zawieszona.

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam ten sok. Dawno go nie piłam, choć często spoglądam na niego na sklepowej półce. Chyba kupię do takiego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cud, miód , malina. A raczej pomarańcza. Wygląda bosko i pewnie tak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wygląda, co za kolory!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie piłam tego soku kilka lat :D A ciacho wygląda niesamowicie! mniamm

    OdpowiedzUsuń
  18. piękna tarta! Ten kremik musi być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bajecznie:-) Nie znam tego soku, muszę się rozglądnąć;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojeeeeej, ta tarta wygląda bosko!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. No jasne ,że pamiętam ten sok, bo siostra miała chore serce i zaopatrywaliśmy się w pewexie, w sklepach nie było nawet na lekarstwo. Bardzo dobry pomysł na masę z mascarpone, tarta warta grzechu obżarstwa.
    Masę zapisuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie udekorowałaś tartę:) I jeszcze ta skórka pomarańczowa na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ah ale bym takie coś teraz zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Koncentratu Sunquick niestety nie znam, ale tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Koncentratu Sunquick niestety nie znam, ale tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. ja też nie znam tego koncentratu, moja mama to na zbiory buraków do Niemiec jeździła, to u nas w domu tylko lizaków pełno było:)

    OdpowiedzUsuń