poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Babeczki z warzywnym nadzieniem


Wypieczone babeczki z pysznym warzywnym wypełnieniem z marchewką, burakiem i zielonym groszkiem. Nie będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi. Do wersji z marchewką można dodać łososia a do groszkowej i z buraka boczek. Ale polecam te wege. Są pysznie doprawione i pełne smaku.


SKŁADNIKI 

Na 6 sztuk 
(w zależności od wielkości foremek wyjdzie różna ilość babeczek)

2 średnie marchewki
3/4 szklanki mrożonego groszku
2 średnie buraki 
6 szt. wypieczonych razowych babeczek

PRZYGOTOWANIE 

Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, więc wstawiamy i gotujemy go najpierw, po 30 minutach wstawiamy garnek z marchewką a na koniec garnek z zielonym groszkiem, gdyż groszek gotuje się w kilka minut. Odcedzamy po kolei warzywa, obieramy buraka i marchewki. Przekładamy do garnków w których się gotowały i miksujemy warzywa. Za każdym razem płuczemy końcówkę blendera.



Ciasto:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej ( można wymieszać pół na pół ze zwykłą mąką)
1 jajo
1/3 kostki masła zimnego
1 łyżka greckiego jogurtu
łyżeczka soli

Ciasto zagniatamy  lub łączymy w robocie kuchennym. Kulę ciasta schładzamy w lodówce 30 minut zawijając ciasto w folię. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach C.


Masa do połączenia z warzywami:

340 g greckiego gęstego jogurtu
3/4 opakowania fety 
2 jaja
ząbek czosnku
odrobina soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego szczypiorku z dymki

Całość wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych.
Wymieszać.
Do marchewki dodałam czarnuszkę. 
Do buraczków odrobinę chrzanu
Do groszku drobno pokrojoną dymkę.

Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku w 180-190 st.C.

Świetnie podawać je z kiełkami.





48 komentarzy:

  1. Myślę, że przypadłyby mi do gustu, bo to moje składniki. Świetny pomysł :) Bardzo mi się podobają, takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowe pyszności! Bardzo mi się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy by mi smakowały, ale wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, muszą być pyszne. :) Lubię, gdy jest tak kolorowo na stole. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mimo niesłodkości kolorowe :)
    Chyba wszystkim zasmakują! Dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna kompozycja kolorystyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zarówno kolorystycznie jak i składnikowo bardzo mi odpowiadają, chociaż daleka mi jest ideologia wegańska.
    Bardzo zdrowo i pomysłowo.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja poproszę buraczkowe! Piękne kolory, wiosennie u Ciebie: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na babeczki! Rewelacyjnie wyglądają :) Te kolory i pomysły na farsze, super!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne kolory!
    Pysznie wymyśliłaś te babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale wspaniale wyglądają! Jestem pewna, że smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwycająca przekąska! I kolory i smaki.... wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje razowe babeczki prezentują się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Mają piękne kolory! Z warzywami takich babeczek muszę spróbować. Moja faworytka to ta z burka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł, w dodatku bardzo kolorystycznie i wiosennie, aż zachęcająco :)))
    Miłego dnia życzę. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  16. jak kolorowo! biorę te z burakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cóż tu można napisać... Babeczki są po prostu zjawiskowe!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bajecznie.
    Super pomysł, niestety ja jestem noga z pieczenia ciast, a jakby nie patrzeć spód to ciasto... Kiedyś spróbuję na cieście francuskim :)
    culinaryisland.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Nadzienie bardzo mi się podoba naturalne składniki nie barwniki, warzywka zdrowe, a kolorki cudne. Zdrowe babeczki

    OdpowiedzUsuń
  20. Skosztowałabym tej pomarańczowej:)

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. cudowne!:) coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Super babeczki! Takie kolorowe i energetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No przepiękne są! :D Nie umiem się zdecydować która podoba mi się najbardziej ;P

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo interesujaca propozycja.
    PS. Mazurek zrobił furorę

    OdpowiedzUsuń
  25. wyglądają po prostu ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniałe ! Zainspirowałaś mnie do stworzenia takich :) Cudne kolorki i do tego zdrowe <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Pięknie się prezentują! Ja uwielbiam i groszek i marchew, a buraka ostatnio nawet spacyfikowałam, więc też będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wszystkie smaki są świetne! I na która mam się teraz zdecydować ?:}

    OdpowiedzUsuń
  29. Taki mix.kolorów :)) bardzo apetyczne i wiosenne :))
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie częściej...

    OdpowiedzUsuń
  30. Obłędne sa te różowe :) !!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Rany, nie wiedziałam, że i takie babeczki mozna zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  32. kocham warzywa i żaden boczek mi nie potrzebny. Podobają mi się wszystkie wersje!

    OdpowiedzUsuń
  33. ostatnio pokochalam wszystko co razowe:) pomysl swietny!Pozdrawiam Aska
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/razowe-tarteletki-z-musem-rabarbarowo.html

    OdpowiedzUsuń
  34. Pięknie wyglądają, jak malowane :) Ja lubię warzywa, więc na pewno by mi wszystkie smakowały. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pięknie zdrowo i kolorowo, czego chcieć więcej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  36. wyglądają baaardzo zachęcająco! super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  37. Śliczne takie kolorowe :-)

    OdpowiedzUsuń