niedziela, 6 kwietnia 2014

Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem



Dziwnie się czuję, bo ryby w niedzielę nie jadam. Tzn dorsza. Prędzej sandacza albo łososia. 
Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad. 


500 gram dorsza (u mnie mrożony)
sól, pieprz, skórka z jednej cytryny
olej do wysmarowania naczynia
500 gram ziemniaków
gałka muszkatołowa
czerwona mielona papryka
 śmietanka 30%
brokuł
3 ząbki czosnku



Dorsza oprószyć solą, pieprzem  i skórką cytrynową. Odstawić. 
Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła.


Brokuła lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, 1 ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu 1 ząbek czosnku, zetrzeć równomiernie gałkę muszkatołową na ziemniaki  i pieprz oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku  i zapiekać 25 minut w 200 stopniach
.

33 komentarze:

  1. Ostatnio mam fazę na rybę:) ciągle zajadałabym się łososiem. Potrawa ładnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobrze się prezentuje! ja dorsza absolutnie uwielbiam, a brokuły jako dodatek to strzał w dziesiątkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz tymi rybkami! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki lekki obiad, w sam raz na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna propozycja na obiad. Brokuł do tej ryby jest jak najbardziej odpowiedni. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oojojoj jak wspaniale się prezentuje :) ! Robię się głodna patrząc na Twoje zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czytam juz dluuugiii czas Twojego bloga:)
    Ale dzisiaj zaproaszam do mnie na rozdanie bonu na ciuchy :)

    http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Na taki obiad zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna zapiekanka!
    Ryba z warzywami komponuje się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ryby, dorsz jest wyśmienity, właśnie wczoraj robiłam na obiad, ale mój był niefotogeniczny, zdjęcia mi po prostu nie wyszły i chyba nie będzie nowego przepisu, może innym razem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooooo, Twoja też niczego sobie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł na rybkę :) Jestem zwolenniczką takich zapiekanych ryb a nie smażonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne połączenie, uwielbiam ryby, brokuły też lubię - danie dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna, zdrowa rybka, obiad marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo, ale to bardzo apetyczne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Miałaś naprawdę smaczny obiad, lubię połączenie ryby i brokuła :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Z nieba mi spadłąś z tym przepisem:-) Wczoraj zakupiłam dorsza, będzie jak znalazł na obaid piątkowy:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie połączenia! Ziemniaki po zapieczeniu z innymi składikami wiele zeyskują :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam rybę pod wieloma względami. Potrawy rybne ponadto potrafią być bardzo wyszukane. Twoja rybka wyglada smacznie i zęchęcają. Skusiłabym się na nią odrazu.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawy sposób podania dorsza, wygląda pysznie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. z rybą zapiekanki nie robiłam, podoba mi się ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne połączenie, muszę je koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dorsza bardzo lubię, ale w takiej zapiekanej wersji jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam dorsza, to chyba moja ulubiona ryba <3
    Mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tym daniem trafiłaś w moje smaki idealnie! Rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czasami można prosto i tak smacznie zjeść że aż się zastanawiam po co kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam świetnie wygląda ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Danie wygląda rewelacyjnie. Już samo podanie ziemniaków przemawia do mnie, a dodatki... aż się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń