poniedziałek, 19 maja 2014

Cukinia w miętowym jogurcie


O cukini w miętowym jogurcie nie powiem za wiele. Dobre, bardzo dobre.
W parowniku dochodzi imbirowy pstrąg. Razem będą smakować wybornie.  


Składniki:

cukinia
ząbek czosnku
sól
kilka listków mięty + kilka do dekoracji
łyżka soku z cytryny 
skórka cytrynowa
pieprz czerwony (opcjonalnie)
olej rzepak
250 ml naturalnego jogurtu ( u mnie Finezja)


Przygotowanie:

Cukinię pokrój w kosteczki, usmaż na łyżce oleju, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Odstaw do wystudzenia.


Do miski wlej jogurt, sok z cytryny, skórkę i posiekaną mięte. Wymieszaj  i dopraw solą.
Dodaj chłodna cukinię, posyp czerwonym pieprzem i dodaj listki mięty. 


31 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe podanie cukinii. Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie do wypróbowania :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo danie warte wypróbowania, dla mnie to nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to widzę również jako dodatek do dań z grilla :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie, czekam na pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. miętowy sos- brzmi bajecznie, świeżą miętę uwielbiam i mogę ją pić i dodawać do wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze tego spróbować, brzmi już dla mnie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś dla mnie. A smaki pomieszałaś ciekawie. I mięta i czosnek... ciekawa jestem jak to smakuje. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukinię uwielbiam, a w takim towarzystwie musi wspaniale smakować! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinii i mięty jeszcze nie łączyłam, ale już wiem, że to pyszne połączenie; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Podałaś tak apetycznie, że aż chce się zasiąść do tej miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bombowo.. nie próbowałam takie połączenia, ale hmmm.. wiem, że byłabym baaardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie napiszę wiele. Ciekawie to wszystko brzmi.;););)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm takie cukiniowe tzatziki :) musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniaaaam ! to musi być naprawdę przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda :) idealne na nadchodzące upały :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny jako dip:-) Chętnie taki zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne!
    Mam wielką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię często latem, cała rodzinka uwielbia takie sosy jogurtowe :))

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny pomysł, z chęcią wypróbuję :)
    cukinia najlepiej smakuje latem < 3

    OdpowiedzUsuń
  20. Rany jakie wspaniałe! W sam raz dla wielbicieli lekkiej kuchni....i czosnku mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo, bardzo smaczny przepis, chłodnik na nasze polskie majowe upały.
    Cukinia i czosnek z orzeźwiającą miętą, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. też bym z rybą podawała, ew. z grillowanym mięsem

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne ,pięknie wygląda ,do zrobienia!!.

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham cukinię ! Twoja strasznie mnie kusi, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia. Muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię takie jogurtowe sosy :) !

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ciekawa propozycja. Wygląda cudownie :)
    Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie - zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Te zdjęcia bardzo mnie zachęciły i pobudziły apetyt (aż za bardzo) :))

    OdpowiedzUsuń
  29. jak ten sos rewelacyjnie wygląda, ale bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń