czwartek, 24 lipca 2014

Chrupiący łosoś z pistacjami


To bardzo szybki obiad! Przywiozłam z Sycylii sporo różnych produktów z pistacji. Sycylia pistacjami stoi! Migdałami też. Ale mnie zachwyciły pistacje. Lubię ten orzech;) W jednym ze sklepów kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;)  Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze  Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia. 


3 porcje łososia
skórka z cytryny
sól
mielone pistacje
oliwa
risotto 
awokado 


Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron.
Następnie wierzch  ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut.


Podawaj z risotto lub z  ryż cytrynowy i awokado .

21 komentarzy:

  1. Ta skorupka z pistacji musi być przepyszna! Wszystko idealnie się tu łączy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pistacje! Z łososiem to musi dobrze smakować :) A likieru to jestem ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny łosoś!:) ale chrupki i boski w smaku musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pistacjowa skorupka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie. Musi być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łosoś i pistacje to musi być pyszne połączenie :) a po obiadku łyk likierku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo intrygujące połączenie ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  8. połączenie ciekawe, warte spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka pociekła, uwielbiam łososia :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda ten łosoś! Pistacjowo widzę u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam łososia w orzechowej skorupce, ale z pistacjami musiał smakować bosko:-) I jak kolorystycznie pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie, do wypróbowania :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Orzechy mogę we wszelkich konfiguracjach, rybę z orzechową panierką robiłam, ale nie stosowałam moich ulubionych pistacji. Bardzo podoba mi się ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, zjadłabym jutro taką smaczną rybkę !

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie panierki ! ;) A na łososia już od dawna mam ochotę ! Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie wygląda. Nie jadłam jeszcze ryby z pistacjami :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam łososia praktycznie w każdej postaci, ale w panierce z pistacji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować, tylko gdzie kupić nie solone pistacje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko są w sklepach internetowych.

      Usuń