czwartek, 24 lipca 2014

Chrupiący łosoś z pistacjami


To bardzo szybki obiad! Przywiozłam z wakacji z Sycylii sporo różnych produktów min pistacje. Wykorzystałam je do pieczonego na chrupko łososia. Warto zaopatrzyć się w te orzeszki. Są smaczne, mają mnóstwo wartości odżywczych. 


SKŁADNIKI:

4 porcje łososia
skórka z cytryny
sól
mielone pistacje (drobno posiekane)
oliwa
awokado 


PRZYGOTOWANIE 

Rozgrzej piekarnik na 180 st.C
Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp mięso ryby, dopraw ją z obu stron solą.
Następnie wierzch  ryby obtocz w zmielonych, posiekanych pistacjach. Rybę połóż na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy i piecz 15 -20 minut.


Podawaj z risotto lub z  ryż cytrynowy i awokado .

20 komentarzy:

  1. Ta skorupka z pistacji musi być przepyszna! Wszystko idealnie się tu łączy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pistacje! Z łososiem to musi dobrze smakować :) A likieru to jestem ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny łosoś!:) ale chrupki i boski w smaku musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pistacjowa skorupka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie. Musi być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łosoś i pistacje to musi być pyszne połączenie :) a po obiadku łyk likierku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo intrygujące połączenie ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka pociekła, uwielbiam łososia :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda ten łosoś! Pistacjowo widzę u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam łososia w orzechowej skorupce, ale z pistacjami musiał smakować bosko:-) I jak kolorystycznie pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie, do wypróbowania :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Orzechy mogę we wszelkich konfiguracjach, rybę z orzechową panierką robiłam, ale nie stosowałam moich ulubionych pistacji. Bardzo podoba mi się ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, zjadłabym jutro taką smaczną rybkę !

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie panierki ! ;) A na łososia już od dawna mam ochotę ! Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda. Nie jadłam jeszcze ryby z pistacjami :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam łososia praktycznie w każdej postaci, ale w panierce z pistacji jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować, tylko gdzie kupić nie solone pistacje?

    OdpowiedzUsuń