wtorek, 5 sierpnia 2014

Bezglutenowy chleb jaglany z lnem



Chleb z mąki jaglanej z lnem. 


Składniki:

 2 i 1/2 szklanki mąki jaglanej
  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie)
1/2 szklanki siemienia lnianego świeżo mielonego
350 ml mleka lub jogurtu pitnego 
 3 łyżki oleju rzepakowego 
1 łyżeczka soli
2 białka 

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki. Dodać mleko ( ja dodałam jednego i drugiego czyli jogurtu i mleka, bo masa wydawała mi się za gęsta), olej i białka. Wyrobić na jednolitą konsystencję. Przełożyć do wysmarowanej foremki. Piec 60 minut w 190 stopniach C.






21 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo zdrowy, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy chlebek, pewnie w smaku jest równie interesujący!: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie! zdecydowanie moje smaki, lekko i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, ostatnio wszędzie przepisy bezglutenowe widzę:P

    OdpowiedzUsuń
  5. chlebek wygląda super :) jeszcze na mące z kaszy?
    wow.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd chlebka rewelacyjny. Ale nowości w składnikach :) Ciekawa jestem jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, wyszedł ci super chleb! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Z masełkiem taki jeszcze ciepły.. by mi się marzyła kromeczka jedna a może i dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdy przepis na bezglutenowy wypiek sobie zapisuję :) Ależ on wspaniały !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek jak malowany :) poproszę pietkę :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, jak dobrne do piekarnika muszę spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Następnym moim zakupem będzie piec do chleba, więc też będę się cieszyć takimi wypiekami:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten chleb musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś dla mnie bo bez pszennej mąki :) Intrygujący smak, nie znam jeszcze takiego chleba

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaraz podeślę koleżance, która nie może jeść glutenu:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie bym spróbowała takiego zdrowego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy moge pominac bialko bo jestem uczulon

    OdpowiedzUsuń