środa, 8 października 2014

Bezglutenowe ciasto z musem jagodowym


Ciasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best!
Ale to ciasto ma COŚ w sobie. 

Zainspirowała mnie Gabi z bloga  Muffins&Cakes 

Ja je trochę zmieniłam, ciasto wyrosło, nie kruszy się  i jest wilgotne.




Moje składniki

szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu
szklanka mleka migdałowego
skórka z otartej cytryny
mus jagodowy  słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją drogą rewelacja dla mnie)
pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych
pół szklanki mielonego lnu
2 jaja
3 łyżki oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki sody
pół szklanki cukru

na kruszonkę:

pół szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
masło około 2 pełnych łyżek




PRZYGOTOWANIE 

Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach C.

34 komentarze:

  1. ale to pysznie brzmi... ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty, a ja właśnie babkę piekę ):

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tym jagodowym musem musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto no i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny przepis, ciasto wygląda pysznie :-) zjadłabym kawałek ze smakiem :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne ciacho:) ten mus jagodowy mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurka... wygląda bosko :) z chęcią wpadłabym na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiało smakować wybornie, aż do mojej kawy teraz przydał się taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. od jakiegoś czasu eksperymentuje z mąkami :) i tą zapisuję do lisy mąk, które koniecznie muszę kupić :) dobrze jest czasem się zainspirować u innej blogerki :) Fany przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. jest pysznie !
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto to samo zdrowie, podejrzewam że owoce inne tez by pasowały?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie rewelacja. Tak mnie skusiło, że skradnę Ci ten przepis.... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślinka mi cieknie jak patrzę na to pyszne słodkie ciasto :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. piękne ciacho i jakie zdjęcia! pyyychhhaaa!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie robiłam ciasta na bazie mąki ryżowej- ciekawy przepis, może sie skusze:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo interesujący przepis, ciekawe jak takie ciasto smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  17. świetne ciasto :) zdrowsze od przeciętnych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne i do tego jakie zdrowe! :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest świetne! Z ty musem jagodowym musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Brzmi smakowicie!
    Tyle zdrowia w jednym kawałku...

    OdpowiedzUsuń
  21. Kradnę przepis, wygląda pysznie :) Dodatkowo na plus ciasta działa brak glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż chce się pożreć to zdjęcie jak patrzy się na takie ciacho :p i to ciemne ciasto - mam słabość do takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo smakowicie, muszę się rozejrzeć za tą ryżową mąką :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo zdrowe i pysznie wyglądające ciasto! Rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny kolor ma to ciasto. Grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Idealne! Chętnie pokuszę się na przepis :)

    OdpowiedzUsuń