sobota, 22 lutego 2014

Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem


Podobną zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera.
Bardzo mi smakowała.
Ostatnio kupiłam bryndzę z kminkiem i pomyślałam że zrobię z nią zupę, podobną do tej w Alpach.
Wyszła bardzo smaczna dlatego podaję jej składniki i wykonanie. 



SKŁADNIKI

wywar warzywny ok. 2 litry
biała część pora
1 łyżka oleju/ masła 
2 łyżki bryndzy z kminkiem lub zwykłej i kminek do smaku
8 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych na cztery części 
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka
papryka słodka szczypta

PRZYGOTOWANIE 

Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście laurowe i ziele. Włożyć je ponownie po zmiksowaniu. Dodać 2 łyżki bryndzy z kminkiem i dokładnie wymieszać łyżką.
Na koniec posypać natką i słodką papryką.