sobota, 22 lutego 2014

Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem


Zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera.
Bardzo mi smakowała.
Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. 



Wywar warzywny 2 litry
biała część pora
1 łyżka oleju
2 łyżki bryndzy z kminkiem
8 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka
papryka słodka


Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście laurowe i ziele. Dodać je ponownie po zmiksowaniu. Dodać 2 łyżki bryndzy z kminkiem i dokładnie wymieszać łyżką.
Na koniec posypać natką i słodką papryką.