środa, 26 lutego 2014

Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi


Nie, nie byłam w Afryce. "Podróżuję" kulinarnie po przepisach. A ponieważ szukam wciąż nowych to znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce.
Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI.
Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych.
Ja wypowiedziałam się na tema:t z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem kokosowym. Posypka cynamon z cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło ok 16 sztuk.


1 roztrzepane jajko
pół szklanki cukru drobnego
pół szklanki mleczka kokosowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki roztopionego masła
trochę mąki do podsypywania
olej do smażenia 


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Zostaw do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto ( nie rośnie zbyt dużo) podziel na 4 części spłaszcz ręką i przekrój na cztery.
Rozgrzej olej i smaż aż będą rumiane. 
Sprawdzaj patyczkiem ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto.
Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon i obtocz pączki. 


Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ok 30 minut. 


Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona.
Te z piekarnika raczej na rano do konfitury. 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

poniedziałek, 24 lutego 2014

Białe Brownie z malinami


Piękne ciasteczka. Podczas pieczenia robią się w nich śmieszne dołki w sam raz na bitą śmietanę czy owoce.
Ciasteczka są bardzo słodkie dlatego ja dodałam suszonych porzeczek do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością. Ciasteczka są pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe.


 100 gram masła
2 sztuki jaja
70 gram mąka pszenna
100 gram cukier
70 gram białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 maliny mrożone do dekoracji



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzić, przelać do naczynia i wymieszać z masłem na średnich obrotach. W innym naczyniu zmiksować jaja z cukrem. Wlewać cienką stróżką do masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, ze ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach ok 15 minut. Jeśli pieczenie będzie w metalowe należy wysmarować formę i oprószyć kaszą manną.




Z podanej ilości wyjdzie ok 8 ciasteczek.