piątek, 14 marca 2014

Gofry z żytniej razowej mąki - śniadanie


Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, że bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Nie upieczona breja.  Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żytniej mąki.
Ucieszyłam się jak dziecko, bo mam sporo żytnich mąk. Ciągle je kupuję nie pamiętając, że przecież mam. Ciasto wygląda śmiesznie. Jest szare jak popiół, ale pięknie się wypieka. Gofry Są chrupiące. Pyszne. Do wypiekania nie używam żadnego tłuszczu. 


szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
szklanka mleka lub wody 
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 



Z podanych składników zrób gęste ciasto. Być może będzie trzeba więcej płynu , ja wlewałam " na oko" około szklanki, ale ciasto bardzo gęstniało i dolewałam jeszcze z 50 ml wody.

Podałam z kruszonym twarożkiem, miodem gryczanym i prażonymi orzeszkami włoskimi.



Lekkie desery bez piekarnika

poniedziałek, 10 marca 2014

czekoladowe babeczki z jagodowym kremem


Tak było wczoraj. Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem. 
Palce miały mnóstwo "roboty". W garnku z kremem nie został ślad. 


ciasto na 6 sztuk

3 jaja
pół szklanki drobnego cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao 
 ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
3/4 szklanki mąki przesianej 


Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem  i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste.  Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam  kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).


opakowanie serka mascarpone
2 czubate łyżki mrożonych jagód
2 łyżki cukru pudru


Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier  - zbledniej.
Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek  - wcześniej przecedź je przez geste sito eliminując skórki i pestki.

Nadziewaj babeczki