sobota, 29 marca 2014

Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market



Nie wiedziałam, że tak smaczna będzie ta sobota. Spędziłam ją na  warsztatach z Davidem Gaboriaud (prowadzi swój autorski program David w Europie w Kuchni. tv) organizowanego przez Kuchnia.tv w Soho Food Market. Przede wszystkim poznałam świetnych ludzi z którymi gotowanie to prawdziwa przyjemność a przysłowie "gdzie kucharek sześć..." można w bajki włożyć. 


 David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.


 Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko.


Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem:

biała cześć pora uduszona na oliwie
kminek
feta

Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. 


Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu

oraz 

flat bread 

500 gram mąki
500 ml jogurtu
szczypta kurkumy
sól
łyżeczka proszku do pieczenia

Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju. 




Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy.



środa, 26 marca 2014

Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku z chrzanem



Bardzo łatwe i smaczne. Doprawione świeżym chrzanem. Czuć święta:) 
Koszyczki zapiekane w formie na muffiny. 



duża marchewka (starczy na 3 sztuki)
sól oliwa z oliwek
sól i pieprz
3 jaja Farmio
tarty świeży chrzan 


Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok 1 łyżki), sól i pieprz. Dodajemy starty chrzan ( średnie oczka ), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny dość dużo, gdyż podczas pieczenia odparowuje woda i koszyczki  robią się cienkie, pamiętajmy o gniazdku na jajo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wbijamy małe jajo do każdego koszyczka i zapiekamy jeszcze 15 minut. Posypujemy solą , pieprzem, świeżym chrzanem.Marchew w roli głównej 2

poniedziałek, 24 marca 2014

Łosoś z puree z pietruszki


Nie lubię pietruszki - korzenia. Ale kiedy zrobiłam puree z mini książeczki o dorszu skrei postanowiłam go zrobić. Pan Andrzej Polan jest autorem dań z dorsza i jego puree przypadło wszystkim w moim domu do gustu. Jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki.


łosoś
oliwa
sos sojowy

3 korzenie pietruszki
mleko
sól
1 łyżeczka miodu
biały pieprz 


Pietruszkę umytą i obraną zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować.

Łososia udusić w folii z olejem i sosem sojowym. Ja dodałam też świeży imbir.