wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym


Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. 


SKŁADNIKI:

Ciasto 

szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego


Nadzienie:

paczka suszonych moreli 200 g
1 szklanka miodu pitnego (u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok. 2 łyżek płaskich



PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.

Masa morelowa:

Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzona masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.