wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym


Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. 


Ciasto 
szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego


Nadzienie:
paczka suszonych moreli 200 gram
1 szklanka miodu pitnego ( u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok 2 łyżek płaskich



Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, po-nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok 20 minut.

Morele namoczyć w wodzie ok 2 godziny. Wylać wodę. Wlać miód pitny i odparować alkohol. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok 30 ml zimnej wody, potem dodać ok 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzona masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować.