poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Razowe wege babeczki


Nie będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi, jeśli nie. To do wersji marchewkowej można dodać łososia a do groszkowej boczek.


2 średnie marchewki
3/4 szklanki mrożonego groszku
1 średni burak

Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, wiec wstawiamy go pierwszego, po 30 minutach marchewkę i na koniec groszek, bo jego tylko kilka minut.
Ugotowane warzywa blendujemy.



Ciasto:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej
1 jajo
1/3 kostki masła zimnego
1 łyżka greckiego jogurtu
łyżeczka soli

Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce 30 minut. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.


Masa do połączenia z warzywami:

340 gram greckiego gęstego jogurtu
3/4 opakowania fety ( tej najzwyklejszej)
2 jaja
ząbek czosnku
odrobina soli

Całość wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych.
Wymieszać.
Do marchewki dodałam czarnuszkę. 
Do buraczków odrobinę chrzanu
Do groszku drobno pokrojoną dymkę.

Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku.