poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Razowe babeczki z wege nadzieniem


Wypieczone babeczki z pysznym warzywnym wypełnieniem z marchewką, burakiem i zielonym groszkiem. Nie będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi. Do wersji z marchewką można dodać łososia a do groszkowej i z buraka boczek. Ale polecam te wege. Są pysznie doprawione i pełne smaku.


SKŁADNIKI 

Na 6 sztuk 
(w zależności od wielkości foremek wyjdzie różna ilość babeczek)

2 średnie marchewki
3/4 szklanki mrożonego groszku
2 średnie buraki 
6 szt. wypieczonych razowych babeczek

PRZYGOTOWANIE 

Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, więc wstawiamy i gotujemy go najpierw, po 30 minutach wstawiamy garnek z marchewką a na koniec garnek z zielonym groszkiem, gdyż groszek gotuje się w kilka minut. Odcedzamy po kolei warzywa, obieramy buraka i marchewki. Przekładamy do garnków w których się gotowały i miksujemy warzywa. Za każdym razem płuczemy końcówkę blendera.



Ciasto:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej ( można wymieszać pół na pół ze zwykłą mąką)
1 jajo
1/3 kostki masła zimnego
1 łyżka greckiego jogurtu
łyżeczka soli

Ciasto zagniatamy  lub łączymy w robocie kuchennym. Kulę ciasta schładzamy w lodówce 30 minut zawijając ciasto w folię. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach C.


Masa do połączenia z warzywami:

340 g greckiego gęstego jogurtu
3/4 opakowania fety 
2 jaja
ząbek czosnku
odrobina soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego szczypiorku z dymki

Całość wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych.
Wymieszać.
Do marchewki dodałam czarnuszkę. 
Do buraczków odrobinę chrzanu
Do groszku drobno pokrojoną dymkę.

Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku w 180-190 st.C.

Świetnie podawać je z kiełkami.