piątek, 25 lipca 2014

Likier pistacjowy


 Ten likier jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:)
Migdałowy też. Postępowanie będzie takie same w oby przypadkach. 
I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim mamy jak znalazł.


100 gram pistacji naturalnych niesolonych polecam takie pistacje niesolone
500 ml spirytusu
500 ml śmietanki
500 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii




W gorącej  wodzie obgotować lekko pistacje, odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć. Wrzucić do blendera i zmiksować z niewielką ilością cukru.  Przełożyć pastę do słoja  i zalać alkoholem. Słoik odstaw na tydzień w ciemne miejsce gdzie światło nie ma dostępu.
Po tygodniu. Wlać  do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i  następnie ostudzić.
Do wystudzonej śmietanki wlać alkohol z pistacjami i wymieszać wszystko razem. Rozlewać do ładnych butelek.



Nalewki i wina domowe II edycja

czwartek, 24 lipca 2014

Chrupiący łosoś z pistacjami


To bardzo szybki obiad! Przywiozłam z Sycylii sporo różnych produktów z pistacji. Sycylia pistacjami stoi! Migdałami też. Ale mnie zachwyciły pistacje. Lubię ten orzech;) W jednym ze sklepów kupiłam krem pistacjowy. Wyjadłam do sama ze słoika palcem. Nienaganne maniery;)  Pyszny kremowy. To taka nutella z pistacji. Kupiłam jeszcze  Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia. 


3 porcje łososia
skórka z cytryny
sól
mielone pistacje
oliwa
risotto 
awokado 


Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron.
Następnie wierzch  ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut.


Podawaj z risotto lub z  ryż cytrynowy i awokado .