piątek, 25 lipca 2014

Likier pistacjowy


 Likier widoczny na zdjęciu jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:)
Migdałowy też. Przepis ponizej. Postępowanie będzie takie same w obu przypadkach. 
I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim likierem mamy jak znalazł.
Likier to napój alkoholowy wysokoprocentowy od 26% - 45 %


SKŁADNIKI:

100 g pistacji naturalnych niesolonych 
500 ml spirytusu (tak mówi włoski przepis ) lub 250 ml spirytusu i 250 ml wódki
500 ml śmietanki
500 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii




PRZYGOTOWANIE:

W gorącej  wodzie obgotować lekko pistacje, odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć. Wrzucić do blendera i zmiksować z niewielką ilością cukru.  Przełożyć pastę do słoja  i zalać alkoholem. Słoik odstaw na tydzień w ciemne miejsce gdzie światło nie ma dostępu.
Po tygodniu. Wlać do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i  następnie ostudzić.
Do wystudzonej śmietanki wlać alkohol z pistacjami i wymieszać wszystko razem. Rozlewać do ładnych butelek.




Nalewki i wina domowe II edycja

czwartek, 24 lipca 2014

Chrupiący łosoś z pistacjami


To bardzo szybki obiad! Przywiozłam z wakacji z Sycylii sporo różnych produktów min pistacje. Wykorzystałam je do pieczonego na chrupko łososia. Warto zaopatrzyć się w te orzeszki. Są smaczne, mają mnóstwo wartości odżywczych. 


SKŁADNIKI:

4 porcje łososia
skórka z cytryny
sól
mielone pistacje (drobno posiekane)
oliwa
awokado 


PRZYGOTOWANIE 

Rozgrzej piekarnik na 180 st.C
Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp mięso ryby, dopraw ją z obu stron solą.
Następnie wierzch  ryby obtocz w zmielonych, posiekanych pistacjach. Rybę połóż na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy i piecz 15 -20 minut.


Podawaj z risotto lub z  ryż cytrynowy i awokado .