środa, 10 września 2014

Puszyste ciasto z winogronami i cynamonem (ciasto bezglutenowe)


Upieczone z mąki gryczanej. Lekkie i zdrowe. Zamiast cukru: ksylitol. 
Winogrona użyłam  włoskie bezpestkowe. 


szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki ksylitolu
4 jaja 
pół łyżeczki cynamonu
kiść fioletowych winogron



Białka ubiłam  ze szczyptą soli na sztywno, dodałam ksylitol i mieszałam mikserem na średnich  obrotach, potem dadałam żółtka. Miksowałam kilka chwil. Następnie dodawałam mąkę z  proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam cynamon. Całość wymieszałam na małych obrotach. Masę wylałam do tortownicy oprószonej lnem mielonym. Na wierzch położyłam owoce. Piekłam w 180 stopniach  ok 40-45 minut.