czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe)



2 ekologiczne cytryny ( kupiłam w Lidlu)

3 jaja

100 gram mielonych migdałów

50 gram mielonych orzechów nerkowca

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

2/3 szklanki xylitolu

4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu 

czekolada limonkowa do fontann
limonka - lub cukier puder

cukier - woda- do syropu - opcjonalnie



Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny.


Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut .

Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą.

W rondlu ugotuj syrop  z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki.

Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku, dla podkreślenia smaku zetrzyj skórkę z limonki i dodaj do ciasta, kiedy go wyrabiasz. Zamiast dekorować ją na wierzchu. 

W lecie będę podawał je z malinami i listkami mięty.