czwartek, 4 grudnia 2014

Racuszki z jabłkami o smaku wina



W tym odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy.

2 jabłka

2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina  
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) 

olej do smażenia 

puder do posypania
Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko do wycinki gniazd.

Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku.

wtorek, 2 grudnia 2014

Pijane pomarańcze smażone, w białym winie



Spróbujecie i podzielcie się wrażeniami


2 łyżki rumu
1 pomarańcza
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina  
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) 

olej do smażenia 



Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Jedz ciepłe, Są lepsze od zimnych.


Mnie zostało ciasta i zrobiłam w tym cieście jabłka- pokażę je w następnym odcinku.