czwartek, 4 grudnia 2014

Racuszki z jabłkami o smaku wina



W tym poście publikuję przepis na jabłko w cieście z dodatkiem wina. Wcześniej smażyłam w podobnym plastry pomarańczy.

SKŁADNIKI:

2 jabłka
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina  
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) 
olej do smażenia 
puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka pokroić plastry ok. pół cm. Wyciąć gniazda nasienne i odłożyć na bok.

Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlać wino, dodać żółtka i cukier zmieszać.  Teraz delikatnie dodawać pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzyć krążki w cieście i smażyć na złoto na średnim ogniu. Odsączyć na papierowym ręczniku.

wtorek, 2 grudnia 2014

Pijane pomarańcze smażone, w białym winie


    Smażone plastry pomarańcza w przepysznym cieście z dodatkiem białego wina. 


SKŁADNIKI:

2 łyżki rumu
1 pomarańcza
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki wytrawnego wina  
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) 

olej do smażenia 


PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Jedz ciepłe. Są lepsze od zimnych.