niedziela, 8 marca 2015

Rosół z kaczki


Rosół z kaczki jadłam na wsi wiele lat temu. Był tłusty z ręcznie robionymi kluskami. 
Ten jest chudy bo ugotowany na korpusie i skrzydełkach kaczych, nie na całej kaczce. 


SKŁADNIKI

korpus z kaczki 
skrzydełka kaczki 2 szt.
marchew
seler kawałek
imbir świeży 3-4 platerków
gwiazdka anyżu (można dać go mniej ze wzgledu na aromat)
goździk
kawałeczek kory cynamonu
sól
kostka bulionowa zupy Pho (do nabycia w sklepie azjatyckim- OPCJONALNIE)
3 łyżki sosu sojowego
papryczka chili 

dodatki
makaron gryczany
nać kolendry 
2 świeże boczniaki królewskie 




PRZYGOTOWANIE:

Korpus i skrzydełka myjemy, zalewamy wodą i dodajemy sól. Gotujemy i odszumowujemy łyżką cedzakową. Gotujemy wywar około jednej godziny. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa.
Gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy grzyby pokrojone wzdłuż i chwilę razem gotujemy. Grzyby można też zrumienić na suchej patelni. Będą jeszcze lepsze.

Podajemy z ugotowanym makaronem.
Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry.

28 komentarzy:

  1. Wykwintny rosół, musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Podbiłaś tym rosołem moje kubki smakowe, ślinka leci na taki widok, wybornie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wobec tego masz królewski obiad. Nie pomyślałabym, żeby dodać boczniaka do rosołu. Oj, to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały rosołek. Tak na bogato :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie wygląda, musi mieć niezwykle głęboki smak!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis z boczniakami biorę w ciemno :) Ciekawa propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takim rosołem to nawet mnie kupiłaś, bo nie jestem jego fanką, a ten jest inny, ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda genialnie:-) Tez ostatnio widziałam te boczniaki i zastanawiałam się, czy dobrze smakują.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie! Nie wiem czy smaku bardziej narobiły mi zdjęcia czy opis...Pycha!

    Jeśli chodzi o boczniaka to ostatnio jadłam w hamburgerze - smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio właśnie przyglądałyśmy się tym boczniakom ale jak zobaczyłyśmy cenę za dwie sztuki to od razu odłożyłyśmy je na miejsce :D A mają one intensywny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeju nie wiem jaka była cena... w smaku są bardzo delikatne i moim zdaniem pasują do chińskich dań:)

      Usuń
  11. idealny na moje przeziębienie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super rosół, chętnie bym skosztowała :) a boczniaka królewskiego jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fantastycznie :) Nie mogłabym się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  14. Również przyuważyłem ostatnio w sklepie te boczniaki i już miałem zamiar kupić, ale nie byłem pewien co z nich zrobić ;P Ale taki rosół - fajna sprawa - wygląda niecodziennie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Król dania ;) mnie też kusiły, ale jakoś nie miałam pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też widziałam ostatnio królewskie boczniaki w sklepie, nie wiedziałam jednak jak je wykorzystać, żeby w pełni wydobyć smak

    OdpowiedzUsuń
  17. O jaki ciekawy rosołek, z kaczki nigdy nie jadłam :)
    Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio widziałam boczniaka królewskiego w sklepie, faktycznie piękny i królewski grzyb. Ślicznie wygląda w tym smakowitym rosołku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Taki rosół to świetny rosół :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały rosół :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń