poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Buraki faszerowane kaszą gryczaną


Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą. 

Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw. 
Poznałam ją na warsztatach kulinarnych i chciałam się przepisem na nią z wami podzielić:) 


SKŁADNIKI:

3 buraki średnie
woreczek kaszy gryczanej
cebula mała czerwona
groszek w puszcze małe opakowanie lub groszek mrożony
ser feta 3/4opakowania
1/3 szklanki śmietanki kremówki
skórka z cytryny odrobina
oliwa z oliwek
pieprz
rukiew wodna albo rukola


PRZYGOTOWANIE:

Buraki upiecz w piekarniku około 1,5 g w zależnosci od wielkości w 190 stopniach C zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz. Dodaj kosteczki cebuli, groszek  i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj.

Krem z fety: 

1/2 opakowania fety lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować. 
Doprawić skórką z cytryny.


Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi. Ja nastepnym razem dodam groszek mrożony. 



47 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne danie. Bardzo lubię faszerowane warzywka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super,i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Ciekawe zestawienie składników! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu "chodzi" za mną chęć wypróbowania buraków inaczej, myślę, że Twój przepis będzie idealny!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykłe danie, bardzo ciekawie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podane jak w restauracji :D Przykład na to jak można zmienić w zwykłego buraka w fantastyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  7. I buraki i kaszę gryczaną kochamy, więc to jest idealne połączenie dla nas :) Całość musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dlaczego ja na to wcześniej nie wpadłam?!
    Kocham buraki. a faszerowane to świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie pyszności ,muszę sama zrobić te buraki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis. Na pewno skorzystam z Twojej propozycji i poszukam kremowej fety :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe :) Zrobię koniecznie!! Feta brzmi pysznie, a i wspomniany kozi serek pasowałby tu wyśmienicie!!

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł na buraka ;)) będe musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja podobnie jak Łucja nabrałam ogromnej ochoty na tę przystawkę i zrobię właśnie z serkiem kozim , pomysł świetny, dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie ciekawe połączenie :) Chętnie bym spróbowała, bo te kolory i smaki muszą być bardzo smakowite :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudo! jestem burakożercą, więc to danie absolutnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. podoba mi sie ten pomysł z burakami, stanowczo za rzadko je jem, a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W sumie to nie jestem fanką buraków, ale w takim wydaniu chętnie bym ich spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  18. faszerowane buraki - brzmi swojsko, ale nie miałam jeszcze okazji takich próbować ani przyrządzać. A muszę powiedzieć, że wyglądają niezwykle pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. I jak pięknie prezentuje się :) na buraka zawsze mam ochotę i takiego z kaszą chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale świetny pomysł na oryginalne połączenie, bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki burak :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kaszę gryczaną z burakami i fetą już łączyłam w formie sałatki i wiem, że smakuje wyśmienicie. Natomiast buraki faszerowane to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. takiego buraczka zjadłabym z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  23. ale fajny pomysł na buraki :) znakomicie się prwezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądaja Twoje buraczki cudnie :). Piękna prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń
  25. zaciekawiłaś mnie tą kremową fetą, na pewno jest to sposób na złagodzenie smaku fety, a z burakiem bardzo pasuje

    OdpowiedzUsuń
  26. przepięknie wygląda :) musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wow ale świetne danie z buraków!

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękna prezentacja. Zgadzam się z Tobą - buraki pieczone są o niebo lepsze niż gotowane. Wspaniała kompozycja smaków. Danie "warte grzechu".
    Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajne nasze smaki :) jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajne nasze smaki :) jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  31. Cieszę się, że buraki wracają do łask, przez długi czas były zapomniane, z są takie smaczne i dają wiele pysznych możliwości

    OdpowiedzUsuń
  32. burak + feta= połączenie idealne. Zaciekawił mnie dodatek rukwi, tym bardziej że nie miałam jeszcze okazji jej spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  33. Klasyka ale w jakim wydaniu!
    Pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Choć buraki jem codziennie, to faszerowanego jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo smakowicie :):)

    OdpowiedzUsuń
  35. Świetne połaczenie i piekny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Świetne połaczenie i piekny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Świetne te buraki! Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  38. piękne podanie ! uwielbiam patrzeć na takie przepisy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Mimo, że kaszy gryczanej nie lubię, to danie wygląda imponująco:-)

    OdpowiedzUsuń
  40. SOS Z FETY POLANY NA GORĄCO ?

    OdpowiedzUsuń