poniedziałek, 26 października 2015

Masło orzechowe z orzechów laskowych


Przepis na masło orzechowe z przepisu Jurka Sobieniaka z warsztatów, gdzie miałam przyjemność je spróbować. Oczarowało mnie smakiem, więc dzielę się z wami przepisem: 



Składniki

400 g orzechów laskowych 
kostka masła
100 ml miodu (może być cukier trzcinowy)

Orzechy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na kilka minut aż skórka lekko się spali. Przełóż do miski i zakryj wierzch szczelnie folią. Po 5 minutach mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba (u mnie ryżowy) lub lodami.


23 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam z orzechów włoskich, wyszło świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam masło orzechowe ! na domowe jeszcze się nie porywałam, ale myślę, że warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z orzechów laskowych jeszcze nie robiłam, ale domowe domowe masło orzechowe nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tego przepisu najbardziej trafiło do nas ostatnie zdanie :D <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na zbliżającą się zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kuuurka.. ta konsystencja na zdjęciu- myślę skąd? A to masło! :)
    wygląda pysznie, ale masło akurat zamieniłabym z olejem roślinnym, tak z przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuje przepis i koniecznie muszę zrobić, uwielbiam takie smarowidła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z laskowymi? Musi smakować obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie najlepsze! Ja masło orzechowe jem codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba cały ten słoiczek bym zjadła :) Uwielbiam masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie musi smakować!
    Wprawdzie orzechy mnie uczulają, ale nacieszę oczy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Słoik pysznych i zdrowych kalorii, z laskowych, prażonych musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słoik pysznych i zdrowych kalorii, z laskowych, prażonych musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masło orzechowe bardzo lubię, zdecydowanie bardziej niż wszystkie inne smarowidła na kanapki. Takiego przepisu nie znałam, ale chętnie go przetestuję w najbliższym czasie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Swojego jeszcze nie robiłam, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłam masła z orzechów laskowych, ale Twoja propozycja jest bardzo kusząca...
    P.S. Piękny słoiczek na masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam masło orzechowe, jeszcze nigdy nie robilłam go sama-muszę spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowe masło orzechowe jest najlepsze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetna sprawa. Muszę chyba się do Ciebie zapisać na kurs przygotowywania past. Pomysłów masz co nie miara widzę.

    OdpowiedzUsuń
  20. o tak! bardzo cenię sobie Jurka Sobieniaka, miałam okazję gotować na dwóch warsztatach, a masło muszę wypróbować, bo jeśli to Jurka przepis jestem pewna, że jest smaczny!

    OdpowiedzUsuń