sobota, 28 listopada 2015

Dorada po grecku



"Ryby są Super" sugeruje tytuł książki Lidla Kuchnialidla.pl 
Racja. 
Kiedy byłam mała łowiłam z tatą ryby. Zbieraliśmy rosówki, a kiedy ich brakowało  wujek robił pokarm z chleba tzw. ciasto na ryby. Naszą zdobyczą były liny i karpie. 
Raz udało nam się zdobyć dwa węgorze. Długie. Tata je potem uwędził. Nigdy, do dziś nie jadłam lepszych.
Tylko to poranne wstawanie... dla czterolatki za wcześnie ;) 

Dla Was przygotowałam doradę po grecku z książki Ryby Są Super.
Możecie taką książkę zdobyć.
Wystarczy  zebrać sześć naklejek w sklepach Lidl. Każda naklejka przyznawana jest klientowi za zakupy wartości 50 zł. Po zebraniu naklejek dopłacicie w kasie 1 gr. i książka jest Waszą własnością.

Przygotowałam, sprawdziłam dla Was przepis 
Dorada po grecku ze strony 327 


2 dorady " Świeża ryba w Lidlu"
sól
pieprz
1 cytryna 
1/2 pęczka oregano
oliwa z oliwek


Dorady myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego nacinamy delikatnie, doprawiamy i nadziewamy cytryną i oregano.
Na folię aluminiową wlewamy niewielką ilość oliwy. Obtaczamy w niej dorady. Ryby zawijamy pojedynczo w tzw. cukierek i pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony.




15 komentarzy:

  1. poluję teraz na tę książkę :) a rybka przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Chętnie go sama wypróbuję. Naklejki zbieram. Mam już 3. Mam więc nadzieję, że ta książka dołączy do mojej kolekcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie że są super, a Twoja też super się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak malowana! Pięknie podana :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podana ta rybka, aż ma się chęć bardzo ją zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ryby, pyszna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryby uwielbiam. Doradę często robię, ale z samą cytryną i oregano nie próbowałam. Chętnie przyrządzę:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pochwała prostoty! :) Muszę własnie w końcu tą książkę odebrać, bo ciągle zapominam, a widzę, że fajowe przepisy jak zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie za mało ryb jem, au Ciebie pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowa i pyszna rybka! Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń