poniedziałek, 14 grudnia 2015

Tarta cytrynowa z lemon curd i melisą


 Kto jeszcze nie próbował lemon curd, koniecznie niech nadrobi zaległości. 
Produkty zamówiłam w internetowym supermarkecie spożywczym FRISCO

Frisco.pl -to  supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i chemią. Zakupy online są łatwe i przyjemne. Dostawa nawet tego samego dnia. 



Ciasto na tartę:

szklanka mąki
ćwierć kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy
żółtko

PRZYGOTOWANIE:

Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze  składników podanych wyżej. Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą.
Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.

Krem lemon curd:

2 ekologiczne cytryny
skórka otarta z cytryn
100 g cukru/ erytrolu
2 jaja ekologiczne z Frisco
2 żółtka
100 g masła pociętego w kostkę

Przygotowanie

Cytryny umyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn. 
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok z cytryn, skórkę i masło. Mieszaj aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając. 
Odstaw do wystygnięcia. 
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobiła się" skórka".

Krem wlałam na wystudzony spód i posypałam liśćmi melisy. 








supermarket online frisco.pl

18 komentarzy:

  1. Musi smakować obłędnie. Ja często kupuje w sklepach internetowych. Dla mnie to wygoda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, znakomicie ta tarta wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czujemy się skuszone na taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała, uwielbiam cytrynowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało smakować obłędnie. Lemon curd jeszcze sama nie robiłam, ale jadłam i uwielbiam. Kiedyś dostałam w prezencie od innej blogerki i wykorzystałam do wypieku ciasteczek i smakowały super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię cytrynowych smaków, ale tu mogło wyjśc fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cytrynowe słodkości, taka tarta musi być pyszna;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam, ale już żałuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki tej melisie, to cytrynowy posmak nabiera pewnie świeżej intensywności :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. ona musi cudownie smakować :)moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie bardzo lubię cytrusowe nuty w ciastach, ale Twoje wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cytrusowe nuty, zwłaszcza w takim kremowo -jajecznym wydaniu. A melisa pewnie jeszcze bardziej orzeźwia całość :)

    OdpowiedzUsuń