sobota, 24 stycznia 2015

Pizza na kalafiorowym spodzie


Nie przypuszczałam, że może być tak smaczna. Jest alternatywą dla bezglutenowców i osób nieunikających w diecie drożdży. Dla każdego.
Upieczony kalafior nie śmierdzi. Kiedy podałam mężowi, w ogóle nie zorientował się, że to kalafior.



średni kalafior
50 gram  tartego parmezanu
3 łyżki mąki ryżowej ( u mnie z brązowego ryżu) 
2 jajka
gałka muszkatołowa
pół łyżeczki soli


Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos.
Podpiecz 30 minut w 200 stopniach.


Sos:
szklanka pasaty pomidorowej
sól 
suszone oregano
ząbek czosnku
oliwa ok łyżki
płatki chilli
mozzarella


W miseczce wymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut.



Rady: dość ciężko się wyjmuje, trzeba wsunąć nóż przekładania naleśników.
Nie polecam też sera mozzarella cucina.

wtorek, 20 stycznia 2015

Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia.


Wszystkim życzę zdrowia, ale gdyby zdarzyło Wam się zachorować znalazłam w kuchni pruskiej bardzo stary przypis: Rosół dla chorego. 
Nie odważyłabym się użyć gołębia. Ale ja podrasowałam ten przepis kluseczkami z maki gryczanej. Mąka gryczana zawiera rutynę, która dodatkowa pomogą w walce z przeziębieniami:) 

Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C . 





Cytuję za źródłem:
"Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek."
"Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego" 




Moja wersja:

kurczak ekologiczny lub zagrodowy
3 litry wody
ziele angielskie
korzeń pietruszki
marchew
śliwki sechlońskie
plaster selera bulwy
sól
liść laurowy
natka 





Kluseczki gryczane :

szklanka mąki gryczanej
sól
woda
jajo


Mąkę wsypać do miseczki , wbić jajo i dolewać wody. Należny uzyskać bardzo gęstą  masę.

Nastawić garnek wody z łyżeczka soli i na wrzacą wodę formować kluseczki za pomocą 2 małych łyżeczek. Po wypłynięciu dotować kilka minut (ok 2 minut). Wyjść do naczyń i zalać rosołem.