poniedziałek, 23 lutego 2015

Suflety z ziemniaków z szałwią



Suflety z ziemniaków z szałwią. Bardzo lekki, wręcz biszkoptowy pachnący ziołami dodatek do dań. Ziemniaczany muffin.

SKŁADNIKI:

500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
3 jaja
sól i pieprz
4 listki świeżej szałwii posiekanej
łyżeczka  natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka odziel od białek. Z białek ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj po jednym żółtku do skończenia, potem po łyżce dodawaj partiami przeciśnięte ziemniaki i zioła i mieszaj aż do skończenia się ziemniaków. Rób to w miarę krótko, aby piana nie opadła. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do formy na muffiny do 3/4 wysokości.

Piecz w 190 stopniach ok. 30-40 minut.

Można dodać parmezan, ale ja chciałam mniej kaloryczną wersję.

Z podanej ilości wyszło 6 sztuk sufletów w formie na muffiny.