czwartek, 12 marca 2015

Pikantna zupa z czarnej fasoli z gorzką czekoladą


Kiedy przeczytałam o wartościach odżywczych czarnej fasoli od razu chciałam zrobić z niej zupę krem. Tak sobie ją wyobraziłam. Dodałam gorzką czekoladę i to zdecydowanie moje smaki. Wyrafinowane. Ciekawe. Zaskakujące. Podałam ją z kosteczkami dyni i awokado. Myślę, że krewetki byłyby świetne.


250 gram czarnej fasoli
8 kosteczek czekolady gorzkiej Wedel
bulion warzywny
1 papryczka chili 
czosnek
kosteczka dyni ( użyłam Hortex)
awokado 


Fasolę namocz rano na 3-4 godziny, odlej wodę, zalej wrzątkiem, dodaj bulion warzywny i gotuj. Pod koniec gotowania wciśnij czosnek i pokrojoną papryczkę chili. 
Na koniec dodaj awokado, pamiętając o pozostawieniu kilku cząstek do przybrania.
Zmiksuj zupę. Dodaj czekoladę i mieszaj żeby kosteczki rozpuściły się w gorącym kremie. Podawaj natychmiast z obgotowaną dynią i cząstką awokado. 
Jeśli masz krewetki - podaj na wierzch.



niedziela, 8 marca 2015

Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim


Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) 


korpus z kaczki 
skrzydełka kaczki
marchew
seler
imbir świeży 
gwiazdka anyżu
goździk
kawałeczek kory cynamonu
sól
kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim)
3 łyżki sosu sojowego
papryczka chili 

makaron gryczany
nać kolendry 

2 świeże boczniaki królewskie 




Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa.
Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż.
Ugotować makaron.
Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry.