wtorek, 7 kwietnia 2015

Akademia Smaku Bosch: Kasza i golas lubelski


W marcu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach Bosch Akademia Smaku. Bohaterką warsztatów była kasza.Ekspertką tego spotkania była znana aktorka, autorka książek kucharskich oraz propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia - Monika Mrozowska. Na wstępie opowiedziała nam  o kaszy: o jej gatunkach, jak kasza wpływa na nasz organizm, jak powinno się ją przyrządzać -  szczególnie jaglaną, aby nie była gorzka, jak przygotować kaszę, aby danie było zdrowe i smaczne.

Pyszne dania wraz z zaproszonymi gośćmi przygotowali finaliści MasterChef: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski.

Mnie szczególnie zainteresował golas lubelski.


W miłej atmosferze pilnie słuchaliśmy co mają nam do powiedzenia eksperci.



Sporo wiem o kaszy - ale od Pani Moniki dowiedziałam się ciekawostek o których nie miałam wiedzy. Np. jeśli zjemy kaszę po aktywności fizycznej- nie będziemy mieli zakwasów. Kasza jest zasadotówrcza.


Mikołaj opowiedział o swojej przygodzie z gotowaniem. Jak to się wszystko zaczęło. Oraz o kuchni polskiej, którą jest zafascynowany.


Podzieliliśmy się na grupy i zaczęło się wspólne gotowanie.


I zaczęło się gotowanie...


... obieranie, krojenie, siekanie


Wszystko dokumentowaliśmy...


nic się nie przypaliło, nic nie wykipiało


Golas lubelski to dla mnie odkrycie. Danie wegetariańskie. 
Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty. 

Przepis:
 szklanka kaszy gryczanej, 
20 dag sera białego, 
4 średnie ziemniaki,
 2 jajka, 
1 duża cebula,
 olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia,
mięta,
 sól,
 pieprz

 Kaszę i ziemniaki ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać kaszę,wbić jaja dodać miętę i połączyć w
masę.


Masę włożyć do wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. 


Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco!


Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany.


Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam go w domu dwukrotnie i będę gotować.

Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem!
Wspaniałe połączenie.


W mim domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało"
Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą!



Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu.



Faszerowaliśmy też pieczarki kaszą gryczaną. Pyszne, warte powtórzenia:)




W kuchni panowała wspaniała atmosfera.


Aż żal było się żegnać. 


Gotowałam ze wspaniałą ekipą. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy.





Serdecznie dziękuję Akademia Smaku Bosch za możliwość udziału w tym warsztacie. Jak na prawdziwą Akademię przystało dużo się nauczyłam. Dziękuję także partnerom: frisco.pl, Kupiec, Bonduelle dzięki którym wspólnie gotowaliśmy.