poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Buraki faszerowane kaszą gryczaną


Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą. 

Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw. 
Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:) 


3 buraki
woreczek kaszy gryczanej
cebula mała czerwona
groszek w puszcze małe opakowanie
ser feta pół opakowania
1/3 szklanki śmietanki kremówki
oliwa z oliwek
pieprz
rukiew wodna



Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj.

Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować.


Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi.