piątek, 5 czerwca 2015

Rabarbarowe ciasto bezglutenowe


 Myśałam, że ciastao bezglutenowe z rabarbarem sie nie uda. Udało sie i to jak.


Składniki:

szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej
6 jaj
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe
cukier puder do posypki

3 łodygi rabarbaru
duża tortownica


Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany. ( Ja mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając rabarbar. Piec w 180 ok 50-60 minut.