piątek, 19 czerwca 2015

Muesli piękności na maślance z sokiem jabłkowym


Mueli piękności na maślance.
Jest bardzo szybkie w przygotwaniu. 
Zawiera pestki dynii bogate min. w cynk. Cynk w dużej mierze odpowiedzialny jest za elastycznosć skóry, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu. Jego niedobór odpowida za powstawanie rozstępów kórnych, trądziku. Cynk wystepuje także w dużych ilosciach w pestkach słonecznika. 
Dodatkowo witamina E z siemienia lnianego wpływa korzystnie na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra  dłużej zachowuje elastyczność.
Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego



szklanka soku jabłkowego
szklanka maślanki ( lub mleko roślinne)
4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
łyżka pestek dynii
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka pestek słonecznika
kilka rodzynek jumbo
banan
lub owoce sezonowe

Do miski wlać maślankę, wsypać pozostałe składniki. Gotowe. 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej





Wczoraj miałam przyjemność brać udział w szkole gotowania w:


Warszaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag. 
Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zepsołu byli wlaśnie Alfredo i Leonardo. 

Powyżej podaję link do Instytutu. Pownieważ możecie tam znaleźć kurs gotowania dla siebie. Tematów gotowania jest długa lista. Każdy znajdzie cos dla siebie i może nauczyć się od profesjonalistów przygotować potrawy jak z najlepszej reasturacji. 


Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z bobu. Wybieram ten przepis, ponieważ bób właśnie pojawiła sie na straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować.

Jeśli, któraś z propozycji szczególnie Wam sie spodoba - napiszcie w komentarzu - dołączę przepis. 




Truskawki z kremem dyplomatycznym.
To połączenie dwóch słynnych kremów: kremu Chantilly i kremu pasticcera.
We Włoszech nazywany Crema Chantilly


Podobała mi się formuła warsztatów. 
Najpierw mieliśmy pokaz. Potem wytłumaczenie jak ugotować krok po kroku potrawę, a nastepnie w grupach sami mielismy odtworzyć potrawę. 
To na prawdę wspaniała nauka. 


Peperonata Kalabryjska - najważniejsze to nie przypalić cebuli. 
My Polacy przypalamy cebulkę a we Włoszech to niedopuszczalne!;)


 Peperonata Kalabryjska
Kolejny etap gotowania.


Paperonata Kalabryjska- końcowy etap przygotowania 


Spaghetti z pesto z rukolą.
Pyszne, delikatne w smaku.


 Sałatka z bobem i serem pecorino

800 g bobu
50 g pecorino
ząbek czosnku
natka pietruszki
ocet balsamiczny
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:

Proste. Bardzo proste. Bób gotować w wodzie ok 4 minut, musi byc chrupki. Wystudzić pod zimną bieżącą wodą. Odstawić i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania.


Risotto ze szparagami




Serdecznie dziękuję MASALA Smaki Świata za możliwość nauki gotowania. Za wspaniałą atmosferę i prawdziwą lekcję kulinarną.