czwartek, 23 lipca 2015

Gryczanki od teraz moja przekąska do torebki


RawAnd Happy   przygotowała dla osób pragnących zrdowych przekąsek niezykle smaczne Gryczanki.

Chciałam z nich coś przygotować bo znakomicie pasują na śniadanie, do jogurtu, owoców  - ale one bronią sie same. Są pyszne same w sobie.

Przygotowałam letnią sałatkę owocową:



borówki amerykańskie
morele
sok z pomarańczy 
kilka listków mięty
Gryczanki o smaku miodowym 





Miewam problemy ze spadkiem cukru. Zawsze noszę przy sobie coś "małego" do zjedzenia. Najczęściej są to sezamki. Szukałam czegoś dla siebie. Sezamki często dosładzane są syropem glukozowo- fruktozowym. Więc siegałam po nie  w nagłej potrzebie.Gryczanki są dla mnie idealnym rozwiązaniem.
Wystepują w różnych smakach: z owocami leśnymi, czekoladowe lub miodowe. Spróbowałam. Od teraz to moja  przekąska. Mam ją w torebce jeśli tylko chwyci mnie głód. Są bez dodatku cukru - bez glutenu - bez laktozy.  Wrodukowane w niskiej temperaturze, żeby zachować wszystkie właściwości odżywcze kiełkowanych nasion. Idealna jeśli ktoś stosuje dietę  RAW food. Ale także dla wszytskich tych, którzy chcą mieć przy sobie coś zrowego.
Gryczanki polecam dla osób dbających o zdrowie, dla dzieci, wegan, wegetarian.

Wszystkie produkty wykorzystane do wyprodukowania ich pochodzą z uparw ekologicznych. Są to:


  • kiełkowana polska kasza gryczana
  • daktyle 
  • rodzynki 
  • kiełkowany słonecznik
  • kiełkowana kasza jaglana 
  • kokos
  • surowa masa kakaowca (7%)
  • masło kakaowe 
  • kakao w proszku
  • zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus
  • kiełkowana szałwia hiszpańska
  • kiełkowane siemię lniane

środa, 22 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z karobem i brzoskwiniami ( ciasto bezglutenowe)


Ciasto z brzoskwiniami z karobem, który oskonale zastępuje kakao. Ciasto upiekłam na mąkach gryczanej i ryżowej.


SKŁADNIKI

szklanka mąki gryczanej
szklanka mąki ryżowej
30 ml oleju
6 jaj
2 łyżki karobu
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe
cukier puder do posypki

3 ładne miekkie brzoskwinie
duża tortownica


PRZYGOTOWANIE

Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt i olej. Do masy dodawać na przemian mąkę (mąki można razem połączyć) i łyżkę piany (mąki dodatkowo zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Dodać 2 łyżki karobu. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając połówki brzoskwiń. Piec w 180 ok. 50 - 60 minut.