czwartek, 6 sierpnia 2015

Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem


Przystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C. 
Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa.
Dominujące nuty to ziołowa (kolendra)
i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki. 
Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. 



Składniki:

500 gram mielonego mięsa z indyka
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka płynnego miodu akacjowego
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
natka z pietruszki ok 2 łyżek
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno tartego sera 
twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę

DIP:

jogurt naturalny
otarta skórka z cytryny 
ząbek czosnku
sól do smaku 
łyżeczka musztardy (nie koniecznie)

listki mięty lub natka pietruszki.


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki.
Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni 
 lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

środa, 5 sierpnia 2015

Koktajl zielony na słodko lub wytrawnie


Kiedyś narzekałam na upały. Ale skończyłam z tym. Niech będzie słońce, lato.
Jeśli tylko moge pić taki koktajl to niech upały trwają cały rok. A ja go będę tylko modyfikować.


 szpinak baby 40 gram, 
natka pietruszki - garść, 
sok z jednej limonki, 
woda gazowana lub nie - 2 szklanki, 
kiwi, 
pół łyżeczki kurkumy
szczypta soli - jeśli na wytrawnie
lub 
  2 łyżeczki miodu akacjowego. 
 kostki lodu




Blendyjemy  składniki na gładko.