poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Flan pomidorowy z parmezanem


Teraz na targach królują pomidory. Są nasycone smakiem. 
Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią


na 4 porcje: 

4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe)
łyżeczka słodkiej papryki
2 jaja
40 gram sera tartego parmezan
łyżeczka bazylii
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
odrobina soli 
pieprz do smaku
opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie)
4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
pesto bazyliowe gotowe lub własnej roboty 



Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Posiekałam. Na oliwie z oliwek (ok 1 łyżka)  usmażyłam rozgnieciony czosnek, dodałam pokrojone pomidory. Po kilku minutach zmiksowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodałam pozostałe składniki - jaja lekko ubijając. Do wysmarowanych olejem kokilek wlałam masę. Zapiekałam w kąpieli wodnej 45 minut w 190 stopniach, ostatnie 10 minut w 200. 

Podałam z pesto bazyliowym. 
Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2015