sobota, 17 października 2015

Dorsz po florencku z oliwą Italiamo




Uwielbiam włoską kuchnię za jej różnorodność. No, to nie odkrywcze :) Ale odkrywcze są produkty Italiamo w Lidlu. Oliwy, suszone pomidory, sosy do makaronów, pyszne octy balsamiczne.
Ja zapraszam Was do Toskanii  na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina)



4 kawałki świeżego dorsza
8 łyżek oliwy Italiamo
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 szt. suszonych pomidorów Italiamo
mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby
sól do smaku
kilka igieł rozmarynu
szałwia
lub
 1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo
pomidory 4 sztuki świeże
puszka pokrojonych pomidorów
natka


 Wykonanie:

Ryby oprósz mąką i usmaż na 4 łyżkach oliwy.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Dadaj pokrojone świeże pomidory, uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną rybę i duś w pomidorach ok 10 minut. Posyp natką . Polecam!



niedziela, 11 października 2015

Sos z dyni do makaronu


W poprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej. 
Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny. 
Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy.
U mnie wersja wegetariańska.




pół dyni piżmowej
2 ząbki czosnku
parmezan
woda ok szklanki
natka z pietruszki
czerwona papryka w proszku
szalotka 
olej
sól



Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Uduś w niewielkiej ilości wody i soli. Zmiksuj. Jeśli będzie bardzo gęste wlej pół szklanki wody. Na patelni w niewielkiej ilości oleju zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj do musu z dyni. Jeśli wolisz kremową konsystencję zmiksuj ponownie szalotkę z czosnkiem. Ja lubię wyczuć w daniu strukturę innych warzyw
Wrzuć ugotowany makaron, posyp parmezanem i natką. Smakuje świetnie z tymiankiem.

Sposób na dynię 2015