poniedziałek, 19 października 2015

Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe)


Pyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek.  Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia.


ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu
sól do smaku

Farsz:
paczka rozmrożonego szpinaku
paczuszka orzeszków piniowych
sól 
cebula pokrojona w kosteczkę
oliwa do podsmażenia cebulki
2 ząbki czosnku
odrobina białego wina
kaszka kukurydziana do obtaczania



Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować. 

 Lekko wystudzić

Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto.
.
Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. 
My zjedliśmy z ketchupem:)